Linkuri accesibilitate

Ce urmează după summitul de la Hanoi?


Masa negocierilor de la summitul de la Hanoi, a doua rundă de negocieri Donald Trump-Kim Jong Un
Masa negocierilor de la summitul de la Hanoi, a doua rundă de negocieri Donald Trump-Kim Jong Un

Corespondență de la Washington

Summitul Donald Trump – Kim Jong Un a eșuat, el fiind oricum rodul unor evoluții aflate în afara perimetrului diplomației clasice. Dictatorul nord-corean avea motive să creadă că o întâlnire directă cu Donald Trump va antrena evoluții semnificative, în ciuda faptului că negocierile de după summitul inițial – din Singapore – nu se materializaseră în progrese importante.

Probabil că această convingere derivă din faptul că, în contextul dinamicii interne americane, Donald Trump avea nevoie de un succes răsunator de politică externă. Calculul însă s-a dovedit greșit. Președintele american s-a retras de la negocieri, a anulat ultimul dejun de lucru, nu a fost semnată vreo declarație comună și cele două delegații au părăsit Hanoiul fără vreun acord.

Președintele Trump a explicat că nord-coreenii au cerut anularea tuturor sancțiunilor și că, în ciuda faptului că se realizaseră progrese, o astfel de concesie majoră nu este oportună în momentul de față. Această poziție și faptul că a respins un posibil acord în condiții nefavorabile i-au atras laude lui Trump, în Statele Unite, pentru că dovedește că nu este dipus să facă orice pentru a obține un succes personal, de imagine.

La puțin timp după cele spuse de Donald Trump, Kim a trimis oficialități de rang înalt – și nu doar pe negociatorul nord-corean, care ar putea fi in dizgrație – să arate că Phenianul ar fi cerut doar ridicarea parțială a sancțiunilor și că liderul nord-corean nu înțelege poziția americană și nici cum măsoară Washingtonul succesul. Nord-coreenii erau dispuși să renunțe la instalațiile de la Yongbyon, o concesie semnificativă. Dar Trump a spus că într-o negociere trebuie să fii dispus să și renunti, dacă rezultatul nu este satisfăcător.

Ce este de făcut acum? Kim Jong Un a mizat greșit și s-a ales cu o problemă de imagine, pentru că în interior pregătise opinia publică pentru un succes, situație fără precedent pentru el. Oficialitățile nord-coreene au spus că liderul “ar putea pierde dorința de a negocia”. Pe de altă parte, Trump a revenit în țară fără să poată demonstra eficacitatea capacității sale de a negocia sau a abordării non-conformiste a proceselor diplomatice. Se pare acum că soluția ar putea fi revenirea în centrul acestui proces a Coreei de Sud, țară care are cel mai mult de câștigat dacă negocierile ajung la un rezultat pozitiv.

XS
SM
MD
LG