Linkuri accesibilitate

Ce va schimba Brexitul pentru românii din Anglia


Pentru liniștirea românilor, și a cetățenilor UE în general care trăiesc și lucrează în Marea Britanie fără a poseda cetățenia țării, Brexitul nu va schimba nimic, cel puțin în următorii doi ani, până în ianuarie 2021.

Presupunând că Marea Britanie va ieși într-adevăr din UE pe 29 martie anul acesta, va urma o perioadă de tranziție până pe 1 ianuarie 2021, perioadă în care practic nimic nu se va schimba. Marea Britanie va avea statutul țărilor din Spațiul economic european (EEE, adică: Islanda, Liechtenstein, Norvegia), care permite un acces total la piața internă europeană păstrând în același timp întreaga legislație europeană. Tot așa, Anglia va rămâne în uniunea vamală cu UE, așa cum este și Turcia. Negociatorii vor avea la dispoziție 21 de luni, până pe 1 ianuarie 2021, pentru a pune bazele legăturilor ulterioare.

Până atunci, Marea Britanie va fi obligată să aplice întreaga legislație europeană, dar fără a mai putea participa la procesul de decizie. Eurodeputații britanici, Comisarul britanic și toți înalții funcționari din instituțiile UE se vor întoarce acasă. În schimb, funcționarii angajați prin concurs, iar nu în posturi politice, în instituțiile europene vor rămâne la Bruxelles și Strasbourg. Cetățenii UE din Marea Britanie, la rândul lor, își vor continua activitatea ca și până acum.

Ministerul Românilor de Pretudindeni a dat de altfel un comunicat în care spune că, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, România va căuta să minimizeze pe cât posibil efectele negative care ar afecta viețile acestora.

Aceasta este teoria. În practică și în viața reală lucrurile nu sunt atât de limpezi. Comisia Europeană a început chiar să ancheteze mai multe cazuri de cetățeni europeni deportați deja din Anglia, în ciuda dreptului de deplasare de care se bucură toți cetățenii UE. Sunt cunoscute cazuri de cetățeni UE expulzați din Anglia chiar și pentru încălcarea regulilor de circulație, deseori înainte ca ei să aibă timpul să introducă un recurs legal.

Unii din aceștia trăiau de ani de zile în Marea Britanie, plăteau taxe și impozite, ba chiar e atestat un caz în care tatăl, un român, a fost expulzat, în vreme ce soția și copiii au rămas în Anglia fără venituri suficiente și fără a-și putea plăti împrumutul ipotecar.

În ciuda asigurărilor, mulți cetățeni europeni, inclusiv români, instalați în Anglia continuă să se teamă pentru viitorul lor, iar guvernul Theresei May nu a făcut mare lucru până acum pentru a le spulbera spaimele, ba chiar a fost acuzat că tratează cetățenii din celelalte naţiuni UE ca pe nişte „jetoane de la jocurile de noroc"

Asta nu afectează doar est-europenii. Un caz care a stârnit mare scandal a fost cel al unui suedez de 26 de ani, care trăia de 13 ani în Anglia și care, deși lucra în mod legal, a făcut 36 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea unor reguli de circulație, după care a fost pe loc expulzat în Suedia. De asemenea, e anchetat cazul unui polonez de 28 de ani care s-a sinucis la centrul de detenție Harmondsworth din Londra unde era ținut în vederea deportării.

Sarcina de a verifica și redefini statutul celor trei milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie este uriașă, iar serviciile administrative nu sunt pregătite și n-au fost încă puse la punct instituții paralele.

Totuși, chiar dacă se rămâne la un status quo incert și pe termen nedefinit, care nu i-ar atinge, teoretic, pe cetățenii UE cu slujbe și contracte în regulă în Anglia, asta i-ar afecta însă profund pe cei cu statut precar, pe lucrătorii detașați, care trăiesc și lucrează deseori la limita precarității. Și, desigur, asta îi va afecta profund pe cetățenii non-UE care lucrează acolo, printre care și un număr important de moldoveni.

XS
SM
MD
LG