UPDATE Liderul USR, Dan Barna, a declarat după consultări că s-a discutat despre revizuirea Constituției și despre susținerea lui Eckstein Kovacs la funcția de Avocat al Poporului.
"Presedintele a fost de acord ca initiativa fara penali in functii publice va trebui sa faca parte din aceasta reforma a Constitutiei. De acolo a pornit tot acest demers (...) Pentru noi e o prioritate, ar fi un element de igiena morala pentru societatea romaneasca
UPDATE Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat la finalul consultărilor că moțiunea de cenzură este gata și că vor fi contactate toate partidele pentru a susține demiterea guvernului.
In privința organizării unui referendum pentru modificarea Constituției, care să includă rezultatul referendumului, Orban a declarat că ar fi foarte bine dacă acesta ar fi ținut ”odată cu alegerile prezidențiale”.
Oficial, scopul consultărilor, care încep marți cu PNL, USR și UDMR, este implementarea referendulmului, dar neoficial se va discuta și despre moțiunea de cenzură pe care liberalii au terminat-o deja de scris, așa cum a declarat Ludovic Orban. Este vorba în această fază a discuțiilor de a avea certitudinea că Uniunea maghiarilor va susține o moțiune și în ce măsură ar fi dispusă să intre într-un viitor guvern alături de PNL, Pro România și alții. USR a declarat deja că nu va fi parte la un astfel de guvern, dar îl va susține din parlament.
În ce privește referendumul, tema anunțată, președintele Iohannis a declarat că are în vedere modificarea Constituției, dar nu una largă, ci doar pentru transpunerea în practică a întrebărilor de la referendum.
”Nu este de dorit să mergem pe o revizuire largă în această configurație. Avem un rezultat la referendum și acesta trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă, acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o amplă majoritate parlamentară care să sprijine această amplă revizuire. În acest moment, condițiile pentru o revizuire amplă nu sunt îndeplinite”, a declarat președintele marți dimineață la
În acest punct, partidele au păreri diferite, cu excepția PNL, care susține necondiționat poziția președintelui, relațiile dintre Iohannis- PNL intrând în luna de miere cu ocazia campaniei electorale.
USR, de exemplu, ar vrea introducerea în Constituție a prevederii ”fără penali în funcții publice”, în sensul ca persoanele care au o condamnare penală să nu poată ocupa funcții publice numite sau alese. În plus, delegația USR, condusă de Dan Barna, mai vrea să pună pe tapet și chestiunea Avocatului Poporului, care nu ar trebui să fie singurul ce poate contesta OUG-urile la Curtea Constituțională, subiect în care este pe aceeași lungime de undă cu președintele. Nu e clar dacă vor rezona și în ce privește propunerea ca Peter Eckstein Kovacs să fie următorul Avocat al Poporului, mandatul lui Ciorbea terminându-se în scurt timp. Kovacs este susținut de USR, PNL și chiar de UDMR, deși a demisionat din Uniune în semn de protest față de susținerea acordată PSD în modificarea legilor justiției și Codurilor penale.
Nu e clar dacă între timp, adică după alegeri, UDMR și-a schimbat optica și chiar nu mai susține PSD. Klemen Hunor, președintele UDMR, a declarat, înainte de consultările de la Cotroceni că va propune eliminarea din Constituție a OUG-urilor, care trebuie să rămână doar pentru ”situații de război si calamități naturale”.
Hunor crede și el că fi necesară o Constituție complet nouă pentru a nu mai umbla cu ”revizuiri pe ici pe colo”. În fapt, din 2003 încoace, de când a avut loc referendumul pentru modificarea Constituției, nu s-au făcut niciun fel de reviziuri, deși problema a fost mereu în atenția politicienilor și inițiative au tot existat.
La acest lucru face recurs Victor Ponta, care a declarat că este de acord cu implementarea în Constituție a celor rezultate în urma referendumului, dar că vrea o ”revizuire mai largă”.
"Noi credem că este o ocazie extraordinară să reluăm o revizuire mai largă a Constituţie. În 2013, am avut o comisie, a lucrat pe un text, a elaborat un text, a trecut de CCR cu observaţii, cred că trebuie să ne întoarcem la acel text tocmai pentru că a parcurs un drum foarte lung, să adăugăm şi ce s-a decis la referendumul de duminică şi să nu ratăm ocazia de a revizui Constituţia într-un mod serios pe multe probleme - eliminarea blocajelor, eliminarea problemelor pe care le-am întâlnit zi de zi. Nu e normal ca în fiecare zi să mergem la CCR, putem să luăm toate deciziile şi tot ce am învăţat din experienţele negative şi, dacă tot facem revizuirea Constituţiei, să o facem pe acel text care există deja", a afirmat Victor Ponta.
Doar că revizuirea Constituției nu e deloc simplă, așa cum a demonstrat chiar precedentul din 2013, demers care s-a împotmolit în chestiuni de fond care au ținut de caracterul republicii: prezidențial sau parlamentar.
Președintele Iohannis nu-și dorește o revizuire largă a Constituției, tocmai pentru că este conștient de dificultatea unui astfel de demers, care are puține șanse să fie finalizat până la următoarele rânduri de alegeri.
Intenția sa este să organizeze un referendum pentru modificarea Constituției fie simultan cu prezidențialele de anul acesta, fie cu parlamentarele de anul viitor.
”Ar fi ciudat să se organizeze referendumul între alegeri. Nu e nicio problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una dintre alegeri. Prezidențialele sunt primele, dar nu e obligatoriu atunci. Se poate suprapune și peste locale sau parlamentare”, a spus Iohannis marți înainte de consultări.
Dar chiar și așa, în formulă restrînsă, demersul are șanse mari să fie un eșec în condițiile actualei majorități parlamentare, deținută de PSD și ALDE, ba chiar și în situația în care majoritatea s-ar schimba, fiind necesare două treimi din voturi pentru ca parlamentul să adopte proiectul de revizuire.
Potrivit art. 150 alin. (1) din Constituţie, "Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot." Însă, în Parlament, Klaus Iohannis are nevoie de voturile PSD, pentru a atinge majoritatea constituţională de două treimi.
Procedura de reviziuire este prevăzută la articolul 151:
"(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire."
Miercuri sunt programate consultări cu PSD, ALDE, Pro România si PMP.
Facebook Forum