Linkuri accesibilitate

Cea de-a treia lansare a proiectului nuclear Belene ridică semne de întrebare


Centrala nucleară de la Belene

Din lista cu 13 companii care au depus cereri de a participa la construcția CAE „Belene”, șapte aspiră la poziția de investitor strategic, două („Framatom” din Franța și „General Electric” – SUA) – la cea de producător de echipamente și executor de activități tehnice.

Alte patru companii doresc să achiziționeze părți minoritare de capital și energie electrică.

Pe primele locuri pe lista potențialilor investitori strategici se află Corporația rusă de stat „Rosatom”, Compania coreeană hidro-nucleară, cea chineză CNNC și „Bektron Liaz”, din Germania. Ceilalți trei concurenți sunt companii cu participare bulgară și cehă.

Firme ale oligarhului bulgar Kovaciki participă la cursa pentru investitor strategic, pentru obținerea de pachete minoritare de acțiuni și achiziționarea de energie electrică.

În termen de trei luni va fi stabilită o listă scurtă a potențialilor investitori. Ea va fi prezentată și abrobată de parlament. Vor urma tratative cu acești candidați.

Ministrul Petkova a declarat că printre participanți se află „lideri mondiali în construcția de echipament nuclear”. Procedura de alegere a investitorului strategic se va încheia în termen de un an.

„Bulgaria va menține un număr suficient de acțiuni pentru a putea influența decizile investitorului strategic. Proiectul va fi realizat fără garanții de stat, inclusiv pentru achiziționarea energiei electrice produse”, a spus ministrul Petkova.

Președintele Forumului energetic și minier bulgar Ivan Hinovski a avertizat că tratativele vor dura 2-3 ani, dar în final proiectul va putea fi blocat de Comisia europeană. Modelul de realizare a centralei, cel de a.z. contractare multiplă, este riscant și greu de condus.

În spatele unor potețiali participanți la proiect se află capitaluri din zone off-shore cu proprietari necunoscuți din Est, a spus Hinovski.

El a avertizat că este nevoie de un plan de depunere a deșeurilor nucleare, aprobat de autoritățile naționale și de cele locale. Statul bulgar va trebui să dovedească în fața CE că proiectul „Belene” face parte din strategia energetică a țării, care încă nu a fost elaborată.

Tratativele cu Comisia europeană vor putea dura câțiva ani, ca în cazul Ungariei și al României, a spus Hinovski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG