Linkuri accesibilitate

Cea mai mare bancă de investiții din Rusia implicată într-o rețea de spălare de bani de 9 mld $ . Investigație OCCRP


Ruben Vardanyan, bancher și filantropist cunoscut, cu studii la Moscova și Harvard, este acuzat că ar fi fost creierul schemei de spălare a circa 9 miliarde de dolari
Ruben Vardanyan, bancher și filantropist cunoscut, cu studii la Moscova și Harvard, este acuzat că ar fi fost creierul schemei de spălare a circa 9 miliarde de dolari

O schemă globală de spălare de bani în sumă de 9 miliarde de dolari, concepută și condusă de cea mai mare bancă de investiții din Rusia, a fost descoperită recent ca având legături cu elita Kremlinului.

Într-o investigație publicată luni, Organized Crime and Corruption Reporting Project (Proiectul de Relatări despre Crima Organizată și Corupție - OCCRP), se spune că schema botezată „Troika Laundromat” a permis politicienilor corupți și capilor crimei organizate să spele bani, să evite plata impozitelor, să-și ascundă avuțiile în străinătate și alte activități ilegale.

Investigația l-a scos în evidență pe Serghei Roldugin, violoncelist și prieten vechi al președintelui rus Vladimir Putin, ca unul din principalii beneficiari ai schemei.

Paul Radu, cofondator al OCCRP, a spus, pentru Europa Liberă, că investigația a arătat doar vârful icebergului. „Realitatea este că multe dintre așa-numitele „laundromate” nu sunt de tipul celor care au ajutat elitele din Azerbaidjan și Rusia sau în alte foste țări care au aparținut de URSS. Sunt „laundromate” care servesc grupări criminale mari, cum ar fi grupările care se ocupă de droguri în Mexic”, a spus Paul Radu.

Ruben Vardanyan alături de Dmitri Medvedev
Ruben Vardanyan alături de Dmitri Medvedev

OCRP, grupare cu sediul la Sarajevo care deja a descoperit alte două asemenea scheme, cunoscute ca Laundromatul Rusesc și Laundromatul Azer, a spus că ancheta a fost posibilă grație uneia din cele mai mari scurgeri de informații despre tranzacții bancare din istorie, obținută în comun cu site-ul de știre lituanian 15min.lit.

„Creierul” schemei ar fi banca particulară rusească de investiții Troika Dialog, pe vremuri cea mai mare din țară, condusă de bancherul ruso-armean Ruben Vardanyan, considerat de mulți o figură progresistă, pro-occidentală. Vardanyan a negat acuzațiile potrivit cărora a r fi fost creierul afacerii, iar OCCRP afirmă că nu există dovezi clare ale implicării sale.

Educat la Moscova și Harvard, Vardanyan a condus Troika mai mult de zece ani. Este cunoscut pentru activitatea sa filantropică, el fiind coinițiator al unui premiu de peste 1 milion de dolari, acordat anual organizațiilor și persoanelor care se evidențiază pentru acțiuni umanitare.

Serghei Roldugin, un violoncelist prieten cu Vladimir Putin încă din anii tinereții
Serghei Roldugin, un violoncelist prieten cu Vladimir Putin încă din anii tinereții

Troika Dialog a pus la cale la mijlocul anilor 2000 o rețea de peste 75 de companii offshore interconectate, dintre care cel puțin 35 și-au deschis conturi la Ukio Bankas, o bancă lituaniană cu probleme, închisă în 2013.

„Sub conducerea băncii Troika Dialog, miliarde de dolari din Rusia au intrat în conturile de la Ukio”, spune investigația OCCRP, adăugând că banii au fost apoi transferați multor beneficiari, cunoscuți și necunoscuți, adesea în baza unor facturi falsificate.

Se spune că violoncelistul Roldugin, al cărui nume a fost pomenit și în dosarul Panama Papers, ar fi primit prin „Troika Laundromat” 69 de milioane de dolari.

Schema a permis membrilor elitelor politice și de afaceri din Rusia să cumpere discret acțiuni la companii de stat, imobile în Rusia și în străinătate, iahturi și alte achiziții de lux. OCCRP a mai descoperit că în documentele oficiale, proprietarii firmelor offshore care au facilitat asemenea tranzacții de milioane erau de fapt țărani din Armenia.

XS
SM
MD
LG