Linkuri accesibilitate

Cea mai mare instanță din țară, Tribunalul București, se pronunță pentru desființarea Secției Speciale


Imagine de la protestul magistraților, în luna martie, pe treptele Tribunalului București, pentru oprirea asaltului asupra Justiției. Între solicitări, încă de atunci, se afla și desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților
Imagine de la protestul magistraților, în luna martie, pe treptele Tribunalului București, pentru oprirea asaltului asupra Justiției. Între solicitări, încă de atunci, se afla și desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților

Peste 200 de unităţi de parchet sau instanţe de judecată din întreaga ţară au votat pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor. Printre ele şi Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă de judecată din ţară ca număr de magistraţi şi ca număr de dosare

Şi cele şase judecătorii de sector, care adună aproximativ 270 de judecători, au votat pentru desfiinţarea Secţiei condusă de Adina Florea. Curtea de Apel Bucureşti a votat pentru amendarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat secţia de procurori.

Cătălin Predoiu a anunțat că a lansat o consultare largă a magistraților în privința mai multor modificări în Justiție, prinre acestea aflându-se și desființarea Secției Speciale. Predoiu vrea consultarea oamenilor din dsistemul judiciar sperând că îi va convinge pe parlamentarii chemați să voteze aceste schimbări că accepte prin vot aceste urgențe. Predoiu a spus însă că nu intenționează să desființeze Secția Specială prin alte proceduri pe care guvernul le-ar avea la îndemână în cazul în care parlamentarii (mai ales cei de la PSD) refuză. Este vorba de asumarea răspunderii, care ar putea determina căderea Guvernului dacă este depusă o moțiune de cenzură, sau o ordonanță de urgență.

Desființarea Secției Speciale, considerată o măsură de intimidare a magistraților independenți, a fost recomandată de GRECO, de Comisia de la Venezia și, mai important, se află pe lista obiectivelor pe care România le are de îndeplinit în cadrul MCV, solicitat de Comisia Europeană.

Cea mai mare instanţa din ţară, Tribunalul Bucureşti, care adună peste 200 de judecători a votat şi a stabilit, aproape în unanimitate, desfiinţarea Secţiei Speciale. În acelaşi timp, judecătorii au optat în majoritate pentru prorogarea legii care impune pensionarea după 20 de ani de activitate, abrogarea articolului care presupune completuri de 3 judecători în faza de apel, aproape toţi au cerut ca formarea magistraţilor în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii să rămână 2 ani, nu 4, cum se prevede în noua lege.

Identic au votat şi alţi 250 de judecători din cele 6 judecătorii de sector ale Municipiului Bucureşti.

În acest moment, doar 20 de procese verbale ale instanţelor sau parchetelor au ajuns la Ministerul Justiţiei, nefiind încă centralizate. Majoritatea acestor procese verbale arată că magistraţii resping funcţionarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor şi sunt de acord cu desfiinţarea acesteia.

Artificiul preşedintei

Curtea de Apel Bucureşti, fieful Liei Savonea, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi o susţinătoare fără rezerve a Secţiei Speciale, a avut parte de o experienţă aparte.

Potrivit unor magistraţi care au participat la şedinţă, pe buletinul de vot, la întrebarea despre desfiinţarea Secţiei conduse de Adina Florea, în loc de simpla desfiinţare a secţiei s-a trecut o completare „și revenirea la competenţa DNA”. Preşedinta instanţei, Luminiţa Criştiu Ninu, a spus înainte de vot că e greșit formulat buletinul de vot, dar că așa ar fi scris Ministerul Justiţiei în solicitarea de consultare. La începutul adunării, verbal, președinta a precizat ca se înțelege revenirea la toate structurile de parchet care erau competente înainte.

Votul Curții de Apel București

Potrivit datelor oficiale, 62 de judecători au votat pentru desfiinţarea SIIJ, 75 pentru reformarea acesteia prin amendarea prevederilor legale şi 29 pentru menţinerea Secţiei în forma actuală. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti doreşte păstrarea Secţiei Speciale, dar sub o altă formă şi reformarea acesteia.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat, printr-o scrisoare ca toţi judecătorii şi procurorii din instanţele şi parchetele din ţară să răspundă la patru întrebări privind sistemul judiciar. Întrebările lui Predoiu:

  1. Schema de pensionare anticipata a magistratilor. S-ar impune sau nu prorogarea intrarii in vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
  2. Trecerea la completuri de 3 judecatori în apel. Considerăm pertinente aceleasi intrebari mentionate supra la pct. 1.
  3. Noul ciclu temporal de scolarizare la INM. Consideram pertinente aceleaşi întrebări menţionate supra la pct. 1.
  4. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Speciale din Justiţie. Se impune desfiinţarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi în ce sens anume?
  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG