Linkuri accesibilitate

Ceartă în PSD din cauza banilor de la europarlamentare. În Kiseleff se pregătește o plângere penală împotriva AEP


PSD vrea să obțină cele 3.38 de milioane care nu au fost decontate de AEP pentru campania de la europarlamentare.
PSD vrea să obțină cele 3.38 de milioane care nu au fost decontate de AEP pentru campania de la europarlamentare.

Liderii PSD s-au certat în timpul Comitelui Executiv al PSD din cauza banilor care nu vor mai fi rambursați de AEP după campania de la europarlamentare. Europa Liberă a dezvăluit că PSD nu va primi nici un ban din cauza faptului că pe documente apare semnătura fostului trezorier, Mircea Drăghici.

A fost tensiune în Comitetul Executiv al PSD după ce AEP a decis să nu ramburseze suma provenită din fonduri private și cheltuită în campania pentru europarlamentare. Mai bine de o oră, din cele trei ale ședinței social-democraților a fost dedicată acestui subiect.

Cel mai revoltat a fost Claudiu Manda, președintele PSD Dolj, care a prins un fotoliu de europarlamentar. Potrivit datelor de la AEP, el a avut o finanțare privată în campanie de peste 436 mii de lei.

„Manda a fost cel mai vocal pe acest subiect și a cerut să fie depusă o plângere penală împotriva celor de la AEP. L-a întrebat pe Fifor dacă partidul a greșit cu ceva și acesta i-a răspuns că nu au fost probleme din cauza partidului. Manda i-a cerut atunci să dea în judecată AEP și să nu se mulțumească doar cu contestația depusă în instanță”, au declarat surse din Comitetul Executiv al PSD.

Discuția s-a aprins și din cauza lui Marian Oprișan, care le-a reproșat celor păgubiți că discută prea mult acest subiect.

“Puteți vorbi asta între voi, nu interesează tot Comitetul Executiv această discuție despre banii voștri”, a fost remarca lui Oprișan, care i-a enervat pe participanții la discuție.

“Despre banii mei pot să vorbesc”, i-a replicat Manda. Acesta i-a reamintit lui Oprișan că în timp ce el își risca banii, liderul din Vrancea susținea că nu s-a obosit prea tare în campania electorală.

“Sunt banii partidului”, i-a transmis Oprișan, moment în care Manda i-a spus că banii aceștia au fost aduși de el, nu sunt banii de la partid.

“Manda ne-a spus că a primit un document de la Mircea Drăghici, pe care acesta l-a trimis AEP, în care se atestă calitatea lui de a semna acele documente. Nu știm dacă acest document a fost luat în considerare de la AEP”, au declarat surse din conducerea PSD.

Decizia finală luată în cadrul Comitetului Executiv a fost ca juriștii să vadă în ce formă îi poate da în judecată pe cei din Autoritatea Electorală Permanentă. PSD este singurul partid care nu a primit spre rambursare suma solicitată.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că luni o să fie depusă o contestație în instanță la decizia AEP prin care nu s-au rambursat sumele cheltuite din fonduri private în campania de la europarlamentare.

Candidații au avut voie să vină cu bani de la acasă pentru a-i folosi în campania electorală. Dacă partidul din care fac parte a depășit pragul de 3%, iar pentru sumele cheltuite există documente justificative, Autoritatea Electorală Permanentă decide rambursarea acestor sume. În cazul PSD, problema a apărut din cauza semnăturii lui Mircea Drăghici, AEP considerând că acesta nu a putut demonstra că mai avea calitatea de a depune aceste acte în numele PSD.

Fostul trezorier al PSD și-a dat demisia din funcție pe 5 iunie, el fiind trimis în judecată de DNA pentru delapidare și utilizarea subvenției în alte scopuri.

Lista celor din PSD care nu și-au recuperat banii

Rovana Plumb – 800.000 lei

Chilat Crina – 676.000 lei

Manda Claudiu – 436.195 lei

Intotero Natalia – 200.000 lei

Doina Pană – 100.000 lei

Marius Margarit – 130.000 lei

Dan Nica – 165.000 lei

Emilian Pavel – 127.000 lei

Gabriela Zoană – 105.000 lei

Dragoș Benea – 100.000 lei

Dragoș Pui – 100.000 lei

Victor Negrescu – 60.000 lei

Alexandru Popa – 71.470 lei

Tudor Ciuhodaru – 50.000 lei

Maria Grapini – 1904 lei

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG