Linkuri accesibilitate

CEDO a admis plângerea Ucrainei împotriva Rusiei după anexarea Crimeei


Imagine generică

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)a admis parțial joi plângerea Ucrainei împotriva Rusiei după anexarea Crimeei în 2014, o decizie pe fond urmând să intervină „la o dată ulterioară".

Kievul acuză Moscova de „numeroase încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului în Crimeea" din februarie 2014 până în august 2015, menţionează CEDO într-un comunicat.

CEDO spune că Rusia a exercitat într-adevăr un „control efectiv" asupra Crimeei, după cum demonstrează „amploarea şi puterea prezenţei militare ruse" în peninsula ucraineană, această prezență fiind „întărită din ianuarie până în martie 2014 fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa vreunui element care să sugereze că o ameninţare ar viza trupele ruseşti staţionate în Crimeea".

Mai mult, spune CEDO, soldaţii ruşi nu au fost observatori pasivi, ci au participat „activ la evenimentele reclamate".

Cu toate acestea, Ucrania nu a cerut CEDO să stabilească „dacă integrarea Crimeei, potrivit dreptului rusesc, în componenţa Federaţiei Ruse, este legală din punct de vedere al dreptului internaţional", remarcă Curtea.

Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea, parte a Ucrainei, în 2014, integrată ca Republica Crimeea și orașul Sevastopol, deși anterior Rusia a semnat tratatul de frontieră cu Ucraina și Memorandumul de la Budapesta, care garanta integritatea teritorială a Ucrainei. UE, G7, OSCE, NATO și ONU au considerat anexarea ilegală. Anexarea a fost urmată de un conflict armat cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, care continuă şi în prezent în pofida numeroaselor armistiţii, soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform cifrelor ONU.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG