Linkuri accesibilitate

CEDO a condamnat Rusia să plătească despăgubiri pentru moartea în detenție a lui Serghei Magnițki


Portretul lui Serghei Magnițki, la un protest anti-Kremlin, în 2012, după moartea avocatului care a dezvăluit o schemă de fraudare a statului rus înainte de a fi dus la închisoare, unde a murit, înainte de a fi judecat
Portretul lui Serghei Magnițki, la un protest anti-Kremlin, în 2012, după moartea avocatului care a dezvăluit o schemă de fraudare a statului rus înainte de a fi dus la închisoare, unde a murit, înainte de a fi judecat

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Rusia pentru „violări multiple” comise împotriva lui Serghei Magnițki, avocatul anti-corupție care a murit în detenție în 2009, în capitala Federației Ruse.

În decizia de la 27 august, membrii Curții de la Strasbourg au considerat că modul în care i-a fost tratată pancreatita lui Magnițki, precum și alte probleme medicale „au fost vădit inadcvate” și „i-au pus în pericol viața în mod nejustificat”.

Completul de șapte judecători, printre care s-a aflat și reprezentantul Rusiei, au decis în unanimitate că avocatul a fost victima unor rele tratamente din partea gardienilor închisorii și a fost menținut un timp nejustificat de mare în detenție, înainte de a fi trimis în judecată.

Judecătorii au denunțat și procesul nedrept care i-a fost intentat post mortem avocatului, în urma căruia a fost declarat vinovat.

Rusia a fost condamnată la plata a 34.000 de euro către mama și soția lui Serghei Magnițki.

Ministrerul de Justiție de la Moscova a anunțat că ar putea face apel la decizia CEDO și a precizat că judecătorii nu au găsit dovezi care să susțină acuzațiile potrivit cărora Magnițki a fost arestat și încarcerat în mod arbitrar.

Avocatul care a reprezentat-o pe mama lui Magnițki la CEDO, James A. Goldston, de la Inițiativa pentru Justiție și Societate Deschisă, a salutat decizia CEDO. „Astăzi, sistemul judiciar care i-a sortit un asemenea destin (lui Magnițki) i-a acordat, în sfârșit, lui și familiei sale o urmă de dreptate”, a spus Goldston.

Verdictul CEDO se referă la o plângere care inițial fusese depusă chiar de Magnițki, în 2009, și care a fost preluată, după moartea sa, de către familie.

Serghei Magnițki a petrecut aproape un an în închisoarea Butirka, din Moscova, înainte de a fi transferat într-un centru de detenție din centrul capitalei ruse, unde a și murit, în noiembrie 2009.

Fusese arestat și acuzat de evaziune fiscală în noiembrie 2008, după ce dezvăluise o schemă de fraudare a statului rus, în valoare de 230 milioane de dolari, în care susținea că erau implicați oficiali.

Moartea lui Magnițki, la 37 de ani, a fost urmată de sancțiuni impuse Federației Ruse de către Statele Unite și Uniunea Europeană, contribuind la deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Occident.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG