Linkuri accesibilitate

CEDO a condamnat Rusia să plătească despăgubiri pentru moartea în detenție a lui Serghei Magnițki


Portretul lui Serghei Magnițki, la un protest anti-Kremlin, în 2012, după moartea avocatului care a dezvăluit o schemă de fraudare a statului rus înainte de a fi dus la închisoare, unde a murit, înainte de a fi judecat

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Rusia pentru „violări multiple” comise împotriva lui Serghei Magnițki, avocatul anti-corupție care a murit în detenție în 2009, în capitala Federației Ruse.

În decizia de la 27 august, membrii Curții de la Strasbourg au considerat că modul în care i-a fost tratată pancreatita lui Magnițki, precum și alte probleme medicale „au fost vădit inadcvate” și „i-au pus în pericol viața în mod nejustificat”.

Completul de șapte judecători, printre care s-a aflat și reprezentantul Rusiei, au decis în unanimitate că avocatul a fost victima unor rele tratamente din partea gardienilor închisorii și a fost menținut un timp nejustificat de mare în detenție, înainte de a fi trimis în judecată.

Judecătorii au denunțat și procesul nedrept care i-a fost intentat post mortem avocatului, în urma căruia a fost declarat vinovat.

Rusia a fost condamnată la plata a 34.000 de euro către mama și soția lui Serghei Magnițki.

Ministrerul de Justiție de la Moscova a anunțat că ar putea face apel la decizia CEDO și a precizat că judecătorii nu au găsit dovezi care să susțină acuzațiile potrivit cărora Magnițki a fost arestat și încarcerat în mod arbitrar.

Avocatul care a reprezentat-o pe mama lui Magnițki la CEDO, James A. Goldston, de la Inițiativa pentru Justiție și Societate Deschisă, a salutat decizia CEDO. „Astăzi, sistemul judiciar care i-a sortit un asemenea destin (lui Magnițki) i-a acordat, în sfârșit, lui și familiei sale o urmă de dreptate”, a spus Goldston.

Verdictul CEDO se referă la o plângere care inițial fusese depusă chiar de Magnițki, în 2009, și care a fost preluată, după moartea sa, de către familie.

Serghei Magnițki a petrecut aproape un an în închisoarea Butirka, din Moscova, înainte de a fi transferat într-un centru de detenție din centrul capitalei ruse, unde a și murit, în noiembrie 2009.

Fusese arestat și acuzat de evaziune fiscală în noiembrie 2008, după ce dezvăluise o schemă de fraudare a statului rus, în valoare de 230 milioane de dolari, în care susținea că erau implicați oficiali.

Moartea lui Magnițki, la 37 de ani, a fost urmată de sancțiuni impuse Federației Ruse de către Statele Unite și Uniunea Europeană, contribuind la deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Occident.

Facebook Forum

Partidul lui Putin, câștigător în alegeri marcate de fraudă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
XS
SM
MD
LG