Linkuri accesibilitate

CEDO condamnă România pentru un caz de cyber-violență domestică


Sediul CEDO, Strasbourg
Sediul CEDO, Strasbourg

Asociația VeDem Just a anunțat că CEDO a condamnat România pentru că autoritățile nu au anchetat un caz de violență domestică, pe motiv că „amenințarea nu era suficient de gravă”, iar decizia Curții Europene a Drepturilor Omului clarifică faptul că cyber - violența este recunoscută în prezent ca un aspect al violenței împotriva femeilor.

Hotărârea CEDO a fost pronunțată pe 11 februarie în cauza Buturugă c. României și a stabilit că România se face vinovată de încălcarea a două articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: art. 3, care interzice tratamentul inuman sau degradant, și art. 8, care se referă la respectarea vieții private, de familie și a corespondenței.

Reclamanta va primi de la statul român 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Potrivit Asociației VeDem Just, femeia s-a plâns de violență în familie și de cyber-violență din partea fostului soț, dar autoritățile nu au răspuns sesizărilor.

„În speță, doamna Buturugă a formulat mai multe plângeri împotriva soțului pentru violență domestică: a invocat faptul că a fost amenințată cu moartea, apoi a fost lovită ca să își retragă plângerea de la poliție. După divorț a invocat faptul că el a consultat în mod abuziv conturile sale electronice – inclusiv contul Facebook – și a făcut copii ale conversațiilor sale private, ale documentelor și ale fotografiilor. Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv, a precizat VeDem Just.

În țară, femeia a epuizat toate căile de atac și s-a adresat apoi CEDO, care a constatat că autoritățile naționale nu au anchetat faptele de violență domestică.

„Totodată, s-a clarificat faptul că cyber - violența este recunoscută în prezent ca un aspect al violenței împotriva femeilor și fetelor și că poate apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidențialității informatice, a intruziunii în computerul victimei și a preluării, distribuirii și manipulării de date și imagini cu caracter personal”, mai precizează Asociația.

XS
SM
MD
LG