Linkuri accesibilitate

Cei care încalcă condițiile de carantină riscă închisoarea


Patru persoane sunt anchetate până acum
Patru persoane sunt anchetate până acum

Codul penal pedepsește „zădărnicirea combaterii bolilor” cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă.

Astfel, articolul 352 din Codul Penal prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Iar dacă fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la șase luni sau amendă.

Termenul cheie din articolul de lege este, „dacă a avut ca urmare răspândirea bolii”, atrage atenția procurorul general Gabriela Scutea.

Ea a spus miercuri despre dosarele penale deschise pe numele celor care nu au respectat regulile privind combaterea coronavirusului, că pentru probarea culpei, trebuie îndeplinită condiția prevăzută de lege care să aibă ca urmare răspândirea bolii.

„Dispoziţiile legale privind zădărnicirea combaterii bolilor au o condiţie: dacă aceasta a avut ca urmare răspândirea bolii. Discutând în plan social, e evident că nu ne dorim să se producă rezultatul, însă noi ne dorim să rămânem în legătură cu organele administraţiei din domeniul Ministerului Sănătăţii, astfel încât să asigurăm valorificarea penală, dacă va fi cazul”, a spus procurorul general Gabriela Scutea, citată de Mediafax.

Procurorii au deschis mai multe dosare penale pentru cei care au încălcat carantina sau pentru că nu au oferit datele corecte la intrarea în țară, ascunzând faptul că vin din zone afectate de coronavirus.

Patru persoane din Neamţ şi Sălaj sunt cercetate.

Cel din urmă caz este al unui bărbat din Sălaj care a intrat în țară în noaptea de luni spre marți și a doua zi a sunat la 112 ca să anunțe că a venit dintr-o zonă cu focar de coronavirus. Anchetatorii urmează să stabilească dacă omul este cel care a omis să dea datele corecte sau la punctul de frontieră nu a fost luat în evidență.

La Neamț sunt anchetați trei chinezi cărora li s-a spus să stea izolați la domiciliu 14 zile iar ei au ieșit din casă. Deși testele au ieșit negatice, aceștia sunt anchetați de procurori.

XS
SM
MD
LG