Ministrul Ana Birchall a început în 9 iulie interviurile pentru procurorii care vor lucre la Parchetul Eruopean, iar lista candidaților este publicată pe site-ul Ministerului Justiției.
Inițial, în cursă au fost înscriși opt candidați, dar doi s-au retras. Astfel, la procedură au participat în final șase candidați, printre care și Marius Bulancea, care a fost adjunct al Laurei Codruța Kovesi și șeful Secției a doua din DNA, cel care a instrumentat dosarul Gala Bute în care a fost condamnată Elena Udrea.
Cine sunt cei trei procurori selectați
Daniel Horodniceanu a fost șeful DIICOT, a intrat în conflict cu fostul ministru Tudorel Toader, criticând OUG 13 și pronuntându-se împotriva modificărilor la legile justiției și codurile penale. ”Dacă legile justiției trec în această formă multe dosare se vor închide”, atrăgea el atenția la vremea respectivă. Momentul culminat al dezacordului a fost atins atunci când ministrul l-a susținut deschis la șefia DIICOT pe Felix Bănilă, gest pe care Horodniceanu l-a catalogat drept ”o preluare ostilă a DIICOT”. Când procurorul general i-a prelungit interimatul lui Horodniceanu la conducerea instituției cu 6 luni, Toader și-a arătat public nemulțumirea.
Pe de altă parte, este adevărat că Daniel Horodniceanu a devenit mult mai incisiv și vocal după ce n-a mai fost la conducerea DIICOT. A devenit membru al Mișcării pentru apărarea statului procurorilor, a participat la recentele proteste ale magistraților și a luat poziții ferme față de ordonanțele de urgență pe care le pregătește ministrul Tudorel Toader.
În mandatul de 3 ani la conducerea DIICOT, Horodniceanu a avut de gestionat dosare complicate, precum cazul Black Cube privind spionarea şefei DNA, dosarul medicului Lucan sau dosare de terorism, cazul extremiştilor maghiari sau al adolescentului din Craiova acuzat de jihadism, ambele soldate cu condamnări. Un eșec este dosarul Romgaz, care a fost anulat de camera preliminară de la Înalta Curte din cauza unor greșeli procedurale făcute de procurorul de caz , pe care Horodniceanu l-a înlocuit prea târziu pentru a mai putea salva dosarul.
Cătălin Borcoman este seful DIICOT Brasov. S-a alăturat recentelor proteste ale magistraților brașoveni împotriva OUG 7, precum și celor din 2017 și 2018 împotriva modificărilor Codurilor penal și de procedură penală. A instrumentat dosarul în care soțul fostei procuroare Alina Bica, acum condamnată la închisoare, dar fugită în Costa Rica, era acuzat de corupție, precum și cazul Ciorogârla ( furtul de arme) și al fugii lui Omar Hayssam.
Constantin Claudiu Dumitrescu conduce Serviciul de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE din cadrul DNA și a fost, între anii 2011 - 2013, detaşat în funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă.
România ar fi trebuit să decidă încă din martie pe cine trimite la Parchetul European, dar Tudorel Toader a tărăgănat procedurile, amânând chiar și interviul pe ultima sută de metri.
Facebook Forum