Linkuri accesibilitate

Cel mai amplu proces anti-Mafie din ultimii 30 de ani: 350 de mafioți și oficiali italieni acuzați


355 de persoane riscă să ajungă la închisoare în urma acestui proces

Sute de presupuși membri ai celui mai puternic grup mafiot din Italia se vor confrunta cu justiție în cel mai mare proces de crimă organizată din țară din ultimele decenii, relatează BBC, citat de Mediafax. Cei 355 mafioți suspectați și oficiali corupți au fost acuzați în urma unei lungi anchete asupra grupării 'Ndrangheta.

Se așteaptă ca peste 900 de martori să depună mărturie, iar lista de acuzații include crimă, trafic de droguri, extorcare și spălare de bani. Procesul începe miercuri și se așteaptă să dureze mai mult de doi ani. Va avea loc într-o clădire special modificată din regiunea sudică a Calabriei, care se află în centrul teritoriului 'Ndrangheta.

Clădirea a fost transformată într-o sală de judecată fortificată pentru a face loc sutelor de persoane care ar putea participa la proceduri. Niciun proces mafiot nu a avut loc în Italia la o asemenea amploare din anii 1980.

Spre deosebire de procesul anterior, care a avut loc între 1986 și 1992 și a vizat un număr mare de familii Cosa Nostra din Sicilia, procesul de miercuri se adresează doar unui singur grup, familia Mancuso, care formează o secțiune puternică a mafiei 'Ndrangheta. 'Ndrangheta este acum mai mare decât Cosa Nostra, iar clanul Mancuso funcționează mai ales în provincia calabreană Vibo Valentia. În timpul unei ședințe preliminare recente, au fost necesare mai mult de trei ore pentru a citi numele inculpaților, relatează agenția de știri AFP.

Acestea includ politicieni, ofițeri de poliție, funcționari publici, precum și presupuși membri ai grupării. Cel mai înalt inculpat este presupusul șef al clanului Luigi Mancuso, în vârstă de 66 de ani, cunoscut și sub numele de „Unchiul”. Numărul acuzaților crește la peste 400 atunci când sunt luați în considerare cei 92 de suspecți care au ales un proces rapid separat.

Printre aceștia se numără Giancarlo Pittelli, un avocat și fost senator pentru partidul Forza Italia al fostului prim-ministru Silvio Berlusconi. Cei mai mulți inculpați au fost reținuți în raiduri înainte de zori în Italia, Germania, Elveția și Bulgaria în decembrie 2019.

Se crede că 'Ndrangheta controlează aprovizionarea cu cocaină care intră în Europa din America de Sud și din alte părți. Dar lista de acuzații pentru sutele de inculpați depășește cu mult crimele legate de droguri, incluzând crime, tentative de crimă, extorcare,cămătărie și abuz în serviciu. Principalul acuzator este cel mai faimos procuror italian anti-mafia, Nicola Gratteri, în vârstă de 62 de ani, care trăiește sub protecția poliției de mai bine de trei decenii.

XS
SM
MD
LG