Linkuri accesibilitate

Cel puțin 15 polițiști și un preot, împușcați mortal în Daghestan


Imagini surprinse de martorii oculari ai atacului din Daghestan.
Imagini surprinse de martorii oculari ai atacului din Daghestan.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise, inclusiv 15 ofițeri de poliție, în atacurile de pe 23 iunie din regiunea Daghestan aflată în Caucazul de Nord, potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei. Indivizi înarmaţi au atacat duminică biserici ortodoxe şi o sinagogă în Daghestan.

Actualizare 25 iunie, ora 9:05

Autoritățile de la Moscova au anunțat că operaţiunea antiteroristă lansată în republica rusă Daghestan din Caucaz s-a încheiat. Printre victimele atacului se află și un preot.

Până în prezent, atacurile din Daghestan nu au fost revendicate.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a scris pe 23 iunie că atacul ar fi putut fi coordonat de ramura din Caucazul de Nord a grupului extremist Statul Islamic, cunoscut sub numele de Vilayat Kavkaz.

Un canal media legat de un afiliat regional mai larg al SI a emis o declarație în care și-a lăudat „frații din Caucaz”, pe care analiștii ISW au interpretat-o ca un indiciu puternic că organizația Vilayat Kavkaz e responsabilă de atac.

Știrea inițială

Cel puțin șase ofițeri de poliție și un preot au fost uciși duminică într-un atac armat ce a avut loc într-o sinagogă, două biserici ortodoxe și o secție de poliție din regiunea rusă Daghestan, din Caucazul de Nord.

Atacurile au avut loc în orașele Derbent și Makhachkala.

Potrivit Interfax, care citează serviciul de presă al Ministerului de Interne din Daghestan, alte 12 persoane au fost rănite în timpul atacurilor.

Filmările de pe rețelele de socializare arată clădiri în flăcări în ambele orașe, scrie BBC.

Într-un alt videoclip, oameni îmbrăcați în haine închise la culoare sunt văzuți trăgând în mașini de poliție, înainte ca un convoi de vehicule ale serviciului de urgență, cu sirenele sunet, să ajungă la fața locului din Makhachkala, cel mai mare oraș al Daghestanului.

Doi dintre atacatori au fost împușcați mortal de forțele de ordine, însă alții au reușit să fugă cu o mașină. La ora redactării acestei știri, atacatorii erau urmăriți de forțele de ordine.

Comitetul Național Antiterorist a deschis un dosar penal pentru terorism, scrie serviciul rus al Europei Libere.

„În această seară, în orașele Derbent și Makhachkala, au fost efectuate atacuri armate asupra a două biserici ortodoxe, o sinagogă și un punct de control al poliției”, a declarat Comitetul Național Antiterorism într-o declarație pentru RIA Novosti.

Atacul a fost o încercare de a destabiliza situația din regiune, a declarat guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, pe Telegram.

Daghestanul, cu o populație în mare parte musulmană, este una dintre cele mai sărace regiuni din Rusia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG