Linkuri accesibilitate

O nouă pană de curent la centrala nucleară din Zaporojie


AIEA a confirmat într-o declarație din 2 decembrie că centrala nucleară Zaporizhzhya din sudul Ucrainei a rămas fără energie electrică peste noapte și s-a bazat temporar pe generatoare diesel de urgență.
AIEA a confirmat într-o declarație din 2 decembrie că centrala nucleară Zaporizhzhya din sudul Ucrainei a rămas fără energie electrică peste noapte și s-a bazat temporar pe generatoare diesel de urgență.

Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au declarat că două linii electrice care conectează centrala nucleară Zaporojie la rețeaua de electricitate a țării au fost deconectate în noaptea de sâmbătă, subliniind din nou riscul unui accident la centrală.

AIEA a confirmat într-o declarație din 2 decembrie că centrala din sudul Ucrainei a rămas fără energie electrică și s-a bazat temporar pe generatoare diesel de urgență.

Centrala, care a încetat să mai furnizeze energie electrică către rețeaua ucraineană în septembrie 2022, a fost zguduită de bombardamente repetate și atacuri cu drone, de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Deși cele șase reactoare ale sale au fost oprite, e în continuare nevoie de energie pentru operarea sistemele de răcire și a altor sisteme de siguranță.

Centrala nucleară din Zaporojie „a pierdut conexiunea la ambele sale linii electrice externe", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, adăugând că este pentru a opta oară de la începutul războiului când centrala, cea mai mare din Europa, a suferit o întrerupere completă a alimentării cu energie electrică.

Echipa AIEA de la fața locului a raportat că conexiunea la singura sa linie electrică de rezervă de 330 de kilovolți a fost întreruptă în jurul orei locale 22:26, pe 1 decembrie, din cauza „unei defecțiuni externe a rețelei", a precizat Grossi. Aceasta a fost urmată, aproximativ cinci ore mai târziu, de pierderea singurei linii de 750 de kilovolți a centralei - principalul său furnizor de energie electrică externă.

Cauza părea să fie în rețeaua exterioară, departe de centrală, a declarat Grossi.

„Cea mai recentă pană de curent extern este încă un semnal de alarmă în legătură cu situația precară a securității nucleare și a siguranței centralei, care poate fi afectată de evenimente aflate la mare distanță de situl propriu-zis", a declarat Grossi.

Situația de siguranță a centralei a fost o sursă de îngrijorare din momentul în care a fost capturată de forțele rusești, anul trecut, iar cele două părți s-au acuzat reciproc de compromiterea siguranței acesteia.

Enerhoatom, operatorul de energie nucleară din Ucraina, a precizat în comunicatul său că, din cauza întreruperii, centrala a trecut pe cele 20 de generatoare diesel.

AIEA precizează că aceste generatoare au început să funcționeze automat, iar personalul de la centrală, care include o echipă de experți ai AIEA, a redus apoi numărul celor în funcțiune la opt, ceea ce este suficient pentru a se asigura că reactoarele centralei au suficientă energie pentru răcire.

Linia electrică de 750 de kilovolți afectată a fost reconectată la scurt timp după ora locală 08:00, la 1 decembrie, iar cele opt generatoare diesel au fost oprite treptat.

Enerhoatom a declarat că centrala a fost „a un pas de un accident nuclear și de radiații" înainte ca alimentarea cu energie electrică în afara amplasamentului să fie restabilită.

„Situația a fost de fapt salvată de acțiunile prompte ale specialiștilor ucraineni care au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei de la rețeaua electrică ucraineană", a declarat aceasta.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG