Linkuri accesibilitate

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a cerut Ucrainei şi Rusiei să protejeze centrala nucleară Zaporojie


Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU, încearcă de luni de zile să stabilească un acord care să reducă riscul unui accident nuclear catastrofal ca urmare a activităţilor militare.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU (AIEA), Rafael Grossi, a cerut marţi Ucrainei şi Rusiei să respecte cinci principii pentru a proteja centrala nucleară Zaporojie. El a sugerat că nu a obţinut încă din partea celor două ţări acordul cu privire la protejarea centralei, informează Reuters.

Rafael Grossi încearcă de luni de zile să stabilească un acord care să reducă riscul unui accident nuclear catastrofal ca urmare a activităţilor militare, precum bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, care se află în Ucraina şi este ocupată de Rusia de mai bine de un an.

Cele cinci principii ale sale prevăd că nu ar trebui să existe niciun atac asupra sau dinspre centrală, nu ar trebui să fie folosită ca bază pentru armament greu, cum ar fi lansatoare de rachete multiple, sisteme de artilerie, muniţii şi tancuri sau pentru personalul militar care ar putea fi folosit pentru un atac dinspre centrală.

Într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU, Grossi a cerut, de asemenea, ca alimentarea centralei nucleare să rămână disponibilă şi sigură, ca toate sistemele sale esenţiale să fie protejate de atacuri sau acte de sabotaj şi să nu fie luată nicio măsură care să submineze aceste principii.

„Suntem norocoşi că încă nu a avut loc un accident nuclear”, a spus Rafael Grossi, amintind că centrala ocupată de armata rusă a fost decuplată de la reţeaua electrică de şapte ori, fiind nevoită să se bazeze pe generatoare de urgenţă, „ultima linie de apărare împotriva unui accident nuclear”, pentru a răci reactorul.

„Sunt astfel stabilite cele cinci principii ale AIEA pentru evitarea unui accident nuclear. AIEA intenţionează să înceapă monitorizarea aplicării acestor principii prin misiunea sa la faţa locului”, a adăugat el.

„Facem un apel respectuos şi solemn ambelor părţi să susţină aceste principii”, a insistat el.

„Îi rog pe distinşii membri ai Consiliului de Securitate să le susţină fără echivoc”, a adăugat directorul AIEA.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG