Linkuri accesibilitate

Centrala nucleară de la Zaporojie este „periculos de aproape” de un accident: șeful AIEA


Centrala nucleară de la Zaporojie a fost supusă unor atacuri directe cu drone după 7 aprilie.
Centrala nucleară de la Zaporojie a fost supusă unor atacuri directe cu drone după 7 aprilie.

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este „periculos de aproape” de a suferi un accident din cauza atacurilor recente asupra sa, avertizează șeful agenției de supraveghere nucleară a ONU. Ocupată de forțele ruse încă de la începutul războiului, centrala a fost atacată cu drone în ultimele zile.

Riscul unui accident major este real, chiar dacă reactoarele sunt oprite, a spus șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP.

„Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear. Nu trebuie să permitem complacerii să lase un joc de zaruri să decidă ce se întâmplă mâine", a spus oficialul ONU.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru atacurile din ultima săptămână, dar este imposibil în acest moment să se demonstreze cine se află în spatele lor, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Fără a atribui responsabilitatea Rusiei sau Ucrainei, Rafael Grossi a spus că AIEA a confirmat trei atacuri directe asupra centralei, începând cu 7 aprilie.

„Aceste atacuri nesăbuite trebuie să înceteze imediat”, a spus Grossi în fața Consiliului de Securitate al ONU. „Deși, din fericire, atacurile nu au dus la un incident radiologic de data aceasta, ele cresc semnificativ riscul ... într-un loc unde siguranța nucleară este deja compromisă.”

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică atrage atenția că centrala de la Zaporojie este tot mai aproape de un accident nuclear.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică atrage atenția că centrala de la Zaporojie este tot mai aproape de un accident nuclear.

Șeful agenției ONU a precizat că identificarea autorilor atacurilor este dificilă pentru că dronele de atac sunt controlate de la distanță.

„Pentru a spune așa ceva, trebuie să avem dovezi”, a spus el. „Aceste atacuri au fost efectuate cu o multitudine de drone”, a declarat Rafael Grossi.

Ucraina și aliații săi au acuzat din nou Rusia că ar pune în pericol centrala de la Zaporojie, iar reprezentanții SUA spun că Rusiei nu îi pasă de aceste riscuri.

„Dacă ar face-o, nu ar continua să controleze cu forța centrala”, a declarat ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, în fața Consiliului de Securitate.

Rusia, la rândul său, a declarat că Ucraina este de vină pentru atacuri.

„Raportul AIEA nu indică care parte se află în spatele atacurilor”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia. „Știm foarte bine cine este”, a spus el.

„În ultimele luni, astfel de atacuri nu numai că au fost reluate”, a spus Nebenzia, dar „s-au intensificat semnificativ”.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kisliția, a numit atacurile „o operațiune de tip steag fals bine planificată de Federația Rusă”, pe care Rusia ar fi conceput-o pentru a distrage atenția de la invadarea Ucrainei.

Instalația Zaporojie, situată în sudul Ucraine, este una dintre cele mai mari 10 centrale nucleare din lume. Luptele din zonă au dus la temeri puternice legate de un posibil dezastru nuclear, asemănător cu cel de la Cernobîl, din 1986.

Cele mai recente lovituri nu au compromis instalația, care este proiectată să reziste la prăbușirea unui avion comercial în ea, a transmis AIEA. Agenția precizează însă că atacurile pot duce la un accident nuclear, chiar dacă reactoarele nu funcționează.

Cele șase reactoare ale centralei au fost închise de luni de zile, dar încă mai are nevoie de energie și personal calificat pentru a menținea funcționarea sistemelor de răcire și a altor echipamente de siguranță.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG