Linkuri accesibilitate

Cercetătorii militari români au proiectat o izoletă care va intra imediat în producție


Un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici, de tip izoletă, a fost conceput de cercetătorii militari români într-un timp record, anunță Ministerul Apărării Naționale.

Produsul a fost testat și omologat de specialiștii Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și urmează să fie produs în cel mai scurt timp de STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă.

Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat pe 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG