Linkuri accesibilitate

Exportul de cereale pe Marea Neagră se desfășoară cu dificultate, spune Zelenski


Volodimir Zelenski cere înlăturarea obstacolelor privind livrările de cereale ale Ucrainei.
Volodimir Zelenski cere înlăturarea obstacolelor privind livrările de cereale ale Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut eliminarea obstacolelor care, spune el, continuă să perturbe exporturile de alimente din porturile țării sale la Marea Neagră.

Într-un discurs de pe 21 ianuarie de la o conferință internațională a miniștrilor agriculturii de la Berlin, Zelenski a îndemnat participanții să susțină Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră - programul care de aproape șase luni a permis exporturile de cereale și alte produse alimentare prin porturile mari ale Ucrainei.

„Lumea are nevoie de mai multă hotărâre și mai multă cooperare pentru a opri agresiunile care perturbă piața alimentară”, a spus Zelenski.

„Opriți orice națiune care blochează marea și distruge lanțurile de aprovizionare cu alimente. Trimiteți în fața justiției orice tiran care încearcă să face din foame un instrument al politicii sale”.

Înainte ca Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră să fie stabilită la sfârșitul lunii iulie, Ucraina - un furnizor esențial de cereale, semințe oleaginoase și uleiuri vegetale pe piețele globale – dar și alte țări au acuzat Rusia că folosește foamea ca armă prin blocarea porturilor ucrainene la Marea Neagră.

Turcia, Ucraina, Rusia și Națiunile Unite au ajuns la un acord, care a deschis, de asemenea, calea pentru ca alimentele și îngrășămintele rusești să ajungă pe piețele globale.

Livrările sunt monitorizate de un centru comun de coordonare din Istanbul, care include reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și Turciei.

Zelenski a spus că, în prezent, există peste 100 de nave aliniate lângă Bosfor care așteaptă să fie inspectate. El a susținut că navele sunt reținute săptămâni întregi, în timp ce reprezentanții ruși blochează inspecțiile.

Acest lucru ar putea afecta prețurile alimentelor în Europa și ar putea însemna un risc tot mai mare de instabilitate socială pentru Asia, a avertizat el. Pentru țări din Africa, cum ar fi Etiopia sau Sudan, ar putea însemna mese goale pentru mii de familii, a adăugat Zelenski.

Rusia a negat pe 21 ianuarie blocarea navelor de cereale ucrainene și a acuzat Kievul pentru crearea unui „bloc de trafic artificial”. A spus că în prezent sunt 64 de nave ancorate în largul porturilor ucrainene și în zone de inspecție.

„Ordinea inspecției lor este stabilită de partea ucraineană, reprezentanții ruși nu au nicio influență în acest sens”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat citat de agenția de presă dpa.

XS
SM
MD
LG