Linkuri accesibilitate

Negocierile privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră au eșuat


Navele cu cereale ucrainene au transportat cereale pe Marea Neagră, în ultimele luni, în baza unui acord intermediat de ONU și Turcia.
Navele cu cereale ucrainene au transportat cereale pe Marea Neagră, în ultimele luni, în baza unui acord intermediat de ONU și Turcia.

Reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Turciei și ONU nu au putut ajunge la un acord privind continuarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile Mării Negre, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Farhan Haq, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al ONU Antonio Guterres, a declarat că Națiunile Unite au îndemnat toate părțile să „continue discuțiile, să depășească provocările operaționale și să lucreze pentru implementarea deplină și continuarea inițiativei”.

El a spus că Guterres a transmis tuturor părților o propunere de acțiuni viitoare menite să îmbunătățească și să extindă inițiativa, ținând cont de pozițiile tuturor părților.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul de export de cereale în iulie pentru a amelioara criza alimentară globală agravată de războiul Rusiei din Ucraina. Conform acordului, oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia și ONU formează un Centru Comun de Coordonare (JCC) la Istanbul, care implementează inspecțiile și alte prevederi ale acordului.

Prelungirea actuală a acordului expiră pe 18 mai, iar Rusia a declarat că nu va prelungi pactul după această dată decât dacă lista sa de cereri este îndeplinită pentru a elimina obstacole precum restricțiile privind plățile, logistica și asigurările.

Rusia le-a spus omologilor săi JCC luna trecută că nu va aproba nicio navă nouă să participe la exporturile de cereale ucrainene decât dacă operatorii lor garantează că tranzitele vor fi finalizate până pe 18 mai, potrivit unei scrisori citate de Reuters.

Ucraina a prezentat zilnic o listă cu navele care urmează să fie autorizate. Odată aprobate, aceste nave sunt apoi inspectate de JCC înainte de a călători într-un port de la Marea Neagră pentru a colecta cereale ucrainene și a se întoarce în apele turcești pentru o inspecție finală.

Inspecțiile oferă Rusiei asigurări că nu sunt expediate arme în Ucraina. Acordul prevedea, de asemenea, ridicarea restricțiilor la exportul produselor agricole rusești.

Rebeca Grynspan, oficial de comerț al ONU, s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Verșinin la Moscova pe 5 mai pentru a discuta eforturile ONU de „a facilita exportul nestingherit de alimente și îngrășăminte rusești, inclusiv amoniac”, a spus Haq.

Discuțiile dintre Rusia, Ucraina și Turcia vor continua săptămâna viitoare, când miniștrii adjuncți ai apărării ai țărilor se vor întâlni pentru a discuta despre acordul de export de cereale.

XS
SM
MD
LG