Linkuri accesibilitate

Ceremonii în format restrâns de 1 Decembrie, marcate de pandemie


O ceremonie specială la care participă 150 de militari sub privirile oficialilor de vârf a început la ora 11 în Piața Arcului de Triumf din Capitală. Evenimentul, care nu va fi deschis publicului, se va desfăşura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Dragi români, în această piață care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei. Cadența militarilor, bucuria copiilor ridicați în brațe de părinți sau bunici emoționați, sunt imaginile de care ne e dor și pe care dorim să le revedem cât mai curând posibil", și-a început alocuțiunea președintele Klaus Iohannis.

Pe timpul ceremoniei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, au fost trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori.

Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inima. Criza sanitara care a schimbat viața planetei, pandemia de Covid-19 ne obligă să întâmpinăm Ziua Națională în alte condițiile decât până în prezent", a subliniat președintele Iohannis.

Un mesaj special de mulțumire și apreciere a fost transmis personalului medical și celor din prima linie de luptă împotriva pandemiei.

În acest an, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie a luptei cu boala. Efortul tuturor a fost unul uriaș. Durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.

Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical, dar și către victimele virusului. În numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru. Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, asistente, ambulanțieri, infirmieri", a arătat președintele.

Istoria României a fost marcată de multe crize, a subliniat șeful statului, iar actuala criză sanitară va defini viitorul țării.

Nu trebuie să ne temem de viitor: îl construim împreună, la fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile. Sunt sigur că și acum vom reuși, uniți, solidari și hotărâți", a fost mesajul de încurajare al președintelui.

Ziua Națională a României este sărbătorită în prezent pe 1 Decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Pe 1 Decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 Decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

XS
SM
MD
LG