Linkuri accesibilitate

Ceremonie la Catedrala Sf. Iosif: Monseniorul Aurel Percă, înscăunat arhiepiscop mitropolit de București


Aurel Percă a fost numit de Papa Francisc Arhiepiscop de București.

Monseniorul Aurel Percă, numit de Papa Francisc în oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucureşti încă de anul trecut, a fost înscăunat, sâmbătă, în cadrul unei Sfinte Liturghii celebrate în Catedrala Sf. Iosif din Capitală.

Papa Francisc l-a numit pe Monseniorul Aurel Percă în funcția de Arhiepiscop Mitropolit de București, în noiembrie anul trecut.

Aurel Percă îl înlocuiește pe Ioan Robu, care, împlinind 75 de ani, a putut să îi ceară Papei Francisc renunțarea la oficiu. Ioan Robu a condus Arhidieceza timp de 36 de ani.

Cu toate că numirea a avut loc în luna noiembrie, potrivit normelor în vigoare, noul șef al Ahidiecezei Romano-Catolice de București nu poate să-și exercite funcția până la luarea în primire canonică a arhidiecezei, adică ceremonia religioasă organizată sâmbătă.

Începând cu data de 11 ianuarie 2020, lui Ioan Robu îi va înceta oficiul de Administrator Apostolic al Arhidiecezei de București, şi, în conformitate cu normele de drept canonic, va avea titlul de Arhiepiscop emerit de București.


Anul trecut, monseniorul Ioan Robu a pierdut procesul cu CNSAS în care a atacat decizia de necolaborare cu Securitatea, supărat că aceasta conținea un preambul în care erau prezentate documente din care reieșea că a colaborat cu Securitatea regimului comunist.

Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) se întinde pe un teritoriu care depăşeşte puţin Austria ca suprafață şi densitate a populaţie (92.120 km pătrați și 8.870.000 de locuitori) şi numără 60.500 de romano-catolici.

Cine este noul șef al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Aurel Percă s-a născut la 15 august 1951 în Săbăoani, județul Neamţ, în Dieceza de Iaşi, potrivit biografiei oficiale. A absolvit școala elementară (1965) și liceul în Săbăoani (1969). A finalizat Şcoala de Cantori din Iași în 1973, iar cursurile Institutului Teologic din același oraș în 1979. A fost hirotonit preot pentru dieceza de Iaşi la 29 iunie 1979 de către E. S. Mons. Jakab Antal.

Prin ceremonia de sâmbătă, Aurel Percă ia în primire canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.
Prin ceremonia de sâmbătă, Aurel Percă ia în primire canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.

De-a lungul celor 40 de ani a îndeplinit mai multe misiuni pastorale, responsabilităţi şi funcţii. Între 1979-1980 a fost vicar parohial în parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău.

Trimis la Roma, în 1980, a obţinut licenţa în Teologie patristică la Institutul Pontifical Oriental (1983) şi în Teologie morală la Academia Alfonsiană (1985).

La revenirea în România, a fost numit Cancelar la ordinariatul episcopiei de Iaşi (1985), asumându-şi în același timp funcţia de profesor de Teologie morală și Patrologie la Institutul Teologic din Iași.

Rector al Seminarului „Sfântul Iosif” din Iași între 1989 - 1994, la 1 august 1994 a fost numit Vicar General al aceleiași dieceze, continuând să predea Teologia morală la respectivul Institut Teologic.

În 29 septembrie 1999, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit în funcția de Episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași şi titular de Mauriana, primind consacrarea episcopală la 8 decembrie 1999 în noua Catedrală din Iași.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG