Linkuri accesibilitate

Video | Cum a fost capturată de milițiile din Yemen nava pe care se afla și un român


Galaxy Leader, în portul Koper, Slovenia, pe 16 septembrie 2008. Rebelii Houthi din Yemen au capturat nava de marfă pe Marea Roșie duminică, 19 noiembrie 2023
Galaxy Leader, în portul Koper, Slovenia, pe 16 septembrie 2008. Rebelii Houthi din Yemen au capturat nava de marfă pe Marea Roșie duminică, 19 noiembrie 2023

Un cetăţean român se afla printre membrii echipajului navei Galaxy Leader, capturată pe 19 noiembrie de rebelii Houthi, spun proprietarii vasului. Rebelii au publicat o filmare cu momentul în care au urcat pe navă.

Nava comercială Galaxy Leader, capturată pe 19 noiembrie de rebelii Houthi, la bordul căreia se află şi un român, a fost „abordată ilegal de personal militar cu ajutorul unui elicopter” şi se află în zona portului Hodeidah din Yemen, a anunțat luni proprietarul navei, citat de Reuters.

„Ulterior, toate comunicaţiile au fost pierdute cu nava”, spune un comunicat al Galaxy Maritime Ltd, proprietarul navei Galaxy Leader, care transporta maşini.
Echipajul navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este format din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

Rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au difuzat luni o înregistrare video care arată cum mai mulți bărbaţi înarmaţi coboară dintr-un elicopter şi preiau controlul asupra unei nave de marfă, în sudul Mării Roşii.

Cum a fost capturată de milițiile din Yemen nava pe care se afla și un român
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Statele Unite au denunţat sechestrarea navei.

„Capturarea de către Houthi a navei Galaxy Leader în Marea Roşie este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

„Cerem eliberarea imediată a navei şi a echipajului său şi ne vom consulta cu aliaţii noştri şi cu partenerii noştri din cadrul ONU cu privire la următorii paşi corespunzători”, a mai spus oficialul american.

Sindicatul Liber al Navigatorilor din România (SLN) a anunțat, potrivit News.ro, că marinarul român aflat la bordul navei capturate are 29 de ani, este electrician şi a fost contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria.

„Avem cel puţin un navigator la bordul acestei nave, Galaxy Leader. Se ştie că nava a plecat din Turcia către India, este un o navă care încarcă maşini pentru India. În zona Mării Roşii, în apropiere de Yemen, a fost atacată de nişte forţe rebele înarmate, nu vorbim de piraţi somalezi, ci de forţe armate ale unei facţiuni rebele şi a fost îndreptată către portul Hodeidah, unde se află şi acum, a declarat liderul sindicatului, Adrian Mihălcioiu.

Știrea inițială

„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informaţiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român. Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români”, transmite MAE (Ministerul Afacerilor Externe).

Gruparea yemenită Houthi (grupare a rebelilor islamiști din Yemen, susținută de Iran, aflată în conflict cu guvernul yemenit) spune că nava era israeliană. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Tokio, totuși, declară că vaporul era operat de Nippon Yusen - companie de transport maritim din Japonia.

Secretarul șef al cabinetului japonez a declarat că se lucrează la eliberarea navei și a echipajului.

„În prezent, ministerele și agențiile, inclusiv Ministerul Transporturilor și Ministerul de Externe, colectează informații și lucrează cu țările relevante pentru eliberarea anticipată a navei și a echipajului acesteia”, a declarat Hirokazu Matsuno, secretarul șef al cabinetului japonez, potrivit BBC.

Prim-ministrul israelian, Beniamin Netanyahu, a acuzat Iranul, care sprijină milițiile Houthi, pentru deturnare. Premierul israelian a declarat că nici nava, nici echipajul nu aparțin Israelului și l-a numit un „atac iranian asupra unei nave internaționale”.

Douăzeci și două de persoane s-ar afla la bordul navei, scrie Associated Press (AP).

Reprezentanții Nippon Yusen spun că nava Galaxy Leader, care era în drum spre India, a fost capturată în largul coastei Yemenului.

Purtătorul de cuvânt militar al rebelilor Houthi din Yemen, Yahya al-Sarea, susține în continuare că nava e israeliană și a fost dusă într-un port din Yemen.

Deturnarea are loc în contextul în care rebelii Houthi au amenințat că vor viza orice navă israeliană aflată în raza lor de acțiune, ca răspuns la acțiunea militară de represalii a Israelului în Fâșia Gaza în urma atacului din 7 octombrie al militanților Hamas.

Rebelii Houthi au lansat mai multe rachete și drone spre Israel imediat după ce lansarea operațiunii de represalii pentru atacul Hamas din 7 octombrie. Niciuna nu a lovit ținte din Israel - atacurile au fost interceptate fie de navele de război americane din zonă, fie de sistemele anti-aeriene israeliene.

Rebelii Houthi sunt angrenați și într-un război civil prelungit de aproape 10 ani cu guvernul Yemenului, susținut de Arabia Saudită, si sunt susținuți de Iran, scrie BBC.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG