Linkuri accesibilitate

Cum a fost capturată de milițiile din Yemen nava pe care se afla și un român


Cum a fost capturată de milițiile din Yemen nava pe care se afla și un român
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

Galaxy Leader, un vas sub pavilion Bahamas care naviga în Marea Roşie, a fost capturat pe 19 noiembrie de către miliţiile Houthi, susținute de Iran, şi dusă lângă coasta Yemen. Un român ar fi în echipajul răpit de rebeli, care au filmat momentul în care preiau controlul vasului.

Nava comercială Galaxy Leader, la bordul căreia este și un român, a fost capturată de rebelii Houthi pe 19 noiembrie. Nava a fost „abordată ilegal de către personal militar cu ajutorul unui elicopter şi este dusă în zona portului Hodeidah din Yemen”, a declarat luni proprietarul navei, citat de Reuters.

„Ulterior, toate comunicaţiile au fost pierdute cu nava”, a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, proprietarul navei Galaxy Leader, care transporta maşini.

„Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situaţia politică sau geopolitică”, se menționează în comunicat.

Rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au difuzat luni, pe 20 noiembrie, o înregistrare video care arată bărbaţi înarmaţi coborând dintr-un elicopter şi preluând controlul asupra unei nave de marfă în sudul Mării Roşii.

SUA spun că sechestrarea navei este o încălcare a dreptului internaţional şi au cerut eliberarea imediată a vasului şi a echipajului său. „Ne vom consulta cu aliaţii noştri şi cu partenerii noştri din cadrul ONU cu privire la următorii paşi corespunzători”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Echipajul navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, are în componență, conform celor spuse de Galaxy Maritime, cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România (SLN), Adrian Mihălcioiu, spune că marinarul român de la bordul navei capturate de către miliţiile Houthi în Yemen are 29 de ani, este electrician şi a fost contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria.

XS
SM
MD
LG