Linkuri accesibilitate

Cheltuieli de sute de milioane de euro, „moștenirea” primarului Băluță pentru viitorul consiliu local


Euro Banknotes/Generic
Euro Banknotes/Generic

Primăria sectorului 4 a angajat, înainte de alegeri, cheltuirea a peste 300 de milioane de euro în următorii patru ani. În cazul reabilitării şcolilor, contractul cadru nici măcar nu precizează care sunt lucrările de efectuat sau clădirile care ar urma să fie renovate.

Primaria Sectorului 4, prin Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4, a atribuit 22 de contracte din acordul cadru uriaș de 150 milioane de euro pentru repararea unor școli din sector. Acordul, semnat pe o perioadă de 4 ani pentru reabilitarea mai multor școli din sector, are valoarea între 717 și 749 milioane de lei, adică 150 și 156 milioane de euro. Specialiștii susțin că aceste acorduri cadru sunt riscante deoarece antamează bugetul primăriilor pe mai mulți ani, cele mai multe dintre ele fiind semnate pe final de mandat.

Obiectul contractului reprezintă „ lucrări de investiții, de modernizare, reparații, reabilitare, consolidare, instalații și construire la obiectivele/clădirile aflate în administrarea Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti si a Direcțiilor descentralizate”. Licitația a fost inițiată pe 31 ianuarie 2019, câștigătorii fiind stabiliți pe 17 septembrie anul trecut, și publicată pe e-licitatie pe 21 aprilie.

Contractul cadru a fost adjudecat de două firme: SC Erbașu SA și SC Palex Construcții Instalații. Imediat după licitație, la care au participat 6 firme, au fost stabilite și contractele subsecvente. Palex a primit deja 15 contracte în valoare de 84,5 milioane de lei, și Erbasu SA, 7 contracte, în valoare de 34,6 milioane de lei.

Caiet de sarcini general

Problema contractelor cadru care se desfășoară pe mai mulți ani este veche și generalizată la aproape toate marile unități administrativ teritoriale din țară.

Personal, nu sunt de acord cu încheierea acordurile cadru pentru execuția lucrărilor, deoarece puține lucrări se pretează la astfel de acorduri. Sunt puține cazurile în care întâlnim lucrări ce se realizează repetitiv și care pot să fie foarte bine descrise în caietul de sarcini. De obicei, acestea sunt lucrări de complexitate redusă. Într-adevăr, există tentația de a atribui lucrări prin acord cadru. Este mai ușor să treci o singură dată prin „emoțiile" unei proceduri, se atribuie acordul cui trebuie și de aici încolo nu te mai doare capul”, ne-a declarat Valeria Tudora, expert în achiziții publice.

Potrivit specialiștilor, contractul uriaș semnat de Primăria Sector 4 are serioase probleme de legalitate, din moment ce caietul de sarcini nu cuprinde nici măcar numărul obiectivelor ce urmează a fi reabilitate sau construite. „Pentru a realiza lucrări de modernizare și consolidare la construcții civile este necesar să existe Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (D.A.L.I), adică niște avize. Dar mai ales trebuie să existe o expertiză tehnică. În cazul nostru, primăria a estimat, fară să prezinte nicio dovadă că această estimare este corectă, cam ce lucrări sunt necesare pentru niste clădiri din sectorul 4. Nu precizează care sunt acele clădiri sau măcar numărul lor. Se încalcă grav legislația în vigoare, respectiv HG 907/2016 care spune clar care sunt etapele pe care un investitor trebuie să le parcurgă înainte de execuția lucrărilor. Deși în anunț se mentionează că se contractează doar execuția lucrărilor, din caietul de sarcini reiese că, în realitate, executantul va presta și serviciile de proiectare, prin urmare și din acest punct de vedere primăria a încălcat legea”, ne-a explicat Valeria Tudora.

Înțelegeri semnate pe final de mandat

Lipsa bugetelor multianuale și împrumuturi de la bănci cu puțin timp înainte de expirarea mandatelor consilierilor locali și ale primarilor sunt alte probleme ridicate de semnarea acestor acorduri cadru.

Consilierul local Guilhem Moulin arată că primăria Sector 4 a semnat mai multe contracte cadru cu un impact bugetar extrem de costisitor. „În ultimul an, primăria sectorului 4 a semnat mai multe acorduri cadru sau contracte subsecvente cu o valoare foarte ridicată. Vorbim despre contracte pe 4 ani, cu un impact bugetar în viitor foarte mare. Următorul primar care va fi ales anul acesta va avea de gestionat aceste moșteniri lăsate de primarul Băluță. Primăria are foarte multe proiecte în curs, dar finanțarea acestora este problematică. Dobânda anuală pentru creditele în curs va creste cu 55% până în 2023. Datoria actuală a primăriei este de aproape 1 miliard de lei. Unele proiecte depind foarte mult de finanțările nerambursabile (PNDL, POR etc.), ceea ce reprezintă un risc. De exemplu, renovarea Șoselei Giurgiului (65 milioane de lei) nu a mai fost finanțată prin Fondul de Dezvoltare și Investiții creat de Liviu Dragnea, iar primăria va trebui să găsească altă finanțare sau să renunțe la unele proiecte”, ne-a declarat consilierul local din partea USR.

Împrumuturi girate de Trezorerie

Primăriile din întreaga țară au bugete anuale, contractul cadru fiind singura posibilitate de a antama diverse sume pe viitor, fără să cunoști exact ce bani o să încasezi peste un an.

De ce li se aprobă să facă împrumuturi cu puțin timp înainte de finalizarea mandatului primarilor este o enigmă pentru mine. Toate primăriile sunt acuma într-o goană nebună pentru a obține împrumuturi pentru finanțare lucrări. Autoritățile publice locale pot face împrumuturi, dar nu în orice condiții, ci trebuie să primească acordul ministerului de Finanțe, prin Trezorerie, pentru a nu depăși gradul de îndatorare. De ce se dau aceste acorduri, nu știu”, mai arată Tudora.

Contracte de nereziliat

În cazul în care, după alegerile locale administrațiile se schimbă, se pune problema dacă aceste contracte de sute de milioane de euro mai pot fi modificate sau reziliate pe motiv că nu sunt benefice pentru comunitatea locală. „Singurul motiv pe care l-aș vedea pentru revocarea unui astfel de contract ar fi legat de momentul semnării lui. Adică dacă nu s-a respectat legislația în vigoare la momentul semnării. Asta ar fi singura șansă pentru a anula un astfel de contract. Trebuie verificată procedura achiziției publice. Dacă licitația a fost transparentă contractul rămâne bătut în cuie 4 ani”, ne-a declarat avocatul Mădălin Penciu, avocat asociat în cadrul SCA Cuculis și Asociații.

Contracte de sute de milioane de euro

Pe lângă contractul privind renovarea școlilor, am făcut o făcut o trecere în revistă a celor mai importante investiții din sectorul 4 care au fost parafate în ultimul an și jumătate:

  • - Întreținerea domeniului public - licitația a fost câștigată de întreprindere publică SC ADP4 SA, firmă din subordinea primăriei. despre acest contract, consilierul local Moulin susține că „licitația avea condiții financiare foarte restrictive care sunt respectate doar de câteva firme din România. ADP4 a „câștigat" licitatia și va primi 144.129.687 de lei pe an timp de 4 ani pentru amenajarea sectorului cu obiectele alese de primarul Daniel Băluță împreună cu directorul ADP Marian Goleac”.
  • - Renovare de străzi și construcția de parcări - „Primăria s-a grăbit să semneze două contracte subsecvente în noiembrie 2018 pentru toate parcările care trebuiau construite. Suma totală de 234.234.760 de lei mi se pare foarte mare, reprezentând 30% din bugetul anual al primăriei și am dubii privind pregătirea tehnică a proiectelor respective”, mai arată consilierul local.
  • - Salubrizare și deszăpezire - „A fost semnat contractul cu Rosal pentru valoarea maximă de 390 milioane de lei în 4 ani. După sfârșitul contractului cu REBU, în martie 2017, SC ADP4 SA a preluat serviciile de salubrizare temporar. O parte din contract a fost subcontractat către Rosal. La licitatie s-au prezentat trei operatori si Rosal a câștigat licitația. La ora actuală o parte din serviciile de salubrizare sunt realizate în continuare de ADP4. Fix la trei luni după semnatura contractului, Rosal a cerut o creștere a tarifului cu 20%, creștere care a fost imediat aprobată de primarul Băluță”, mai susține Guilhem Moulin.

„Aștept de multă vreme ca legislația achizițiilor publice să fie armonizată cu Legea privind finanțele publice locale, și, deși atât autoritățile publice cât și operatorii economici au cerut în nenumărate rânduri acest lucru, el nu se întâmplă”, arată, în concluzie, Valeria Tudora.

Am încercat să-l contactăm pe primarul Daniel Băluță pentru a ne explica cum răspunde la criticile privind amanetarea bugetului primăriei cu contracte cât un mandat și de ce acordul cadru privind repararea școlilor din sector nu are avize, dar acesta nu a răspuns, în ciuda insistențelor noastre.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG