Linkuri accesibilitate

Raport | Cheltuielile militare globale au depășit 2 trilioane de dolari pentru prima dată în istorie


Potrivit raportului publicat de SIPRI, armata americană rămâne pe locul 1, cu suma totală de 801 miliarde de dolari cheltuită în 2021. Pe locul doi, urmează la mare distanță China, cu un buget anual militar de aproape 300 de miliarde de dolari.
Potrivit raportului publicat de SIPRI, armata americană rămâne pe locul 1, cu suma totală de 801 miliarde de dolari cheltuită în 2021. Pe locul doi, urmează la mare distanță China, cu un buget anual militar de aproape 300 de miliarde de dolari.

Institutul Internațional de Cercetare al Păcii din Stokholm (SIPRI) a publicat raportul privind anul 2021, în care transmite că statele lumii au cheltuit în total 2,1 trilioane de dolari, un record mondial. Printre țările care investesc cel mai mult în armată se numără SUA, China și India.

Investițiile crescute în armată marchează o revenire economică la scară largă după ce pandemia de Covid i-a forțat pe liderii lumii să aloce o mai mare parte din buget sănătății. Potrivit datelor adunate de SIPRI, este al șaptelea an la rând când cheltuielile militare au crescut la nivel mondial.

„Chiar și pe fondul consecințelor economice ale pandemiei de Covid, cheltuielile militare globale au atins niveluri record”, a spus dr. Diego Lopes da Silva, cercetător la SIPRI. El a adăugat că rata ridicată a inflației a scăzut, de fapt, din valoarea totală investită în trecut în armatele din jurul lumii.

„În termeni nominali, cheltuielile militare au crescut cu 6,1%”, a punctat el.

România se află pe locul 40 când vine vorba de cheltuieli militare la nivel global. Autoritățile de la București au cheltuit anul trecut 5,6 miliarde de dolari - adică aproape 2% din PIB-ul țării – cu 3,1% mai mult decât cheltuielile militare din 2020.

Cu toate astea, statul român rămâne în urmă la capitolul investiții în forțele aeriene. Aviația română a reținut la sol avioanele de vânătoare MiG-21, aflate în dotare de peste jumătate de secol, după ce România a investit peste 700 de milioane de euro în modernizarea aeronavelor.

Astfel, în 2022, armata română avea în dotarea sa 3 escadrile de avioane de vânătoare cerute de NATO pentru a survola spațiul aerian al graniței de est NATO – două dintre acestea formate din aeronave sovietice.

Cei mai mari investitori militari din lume

Țara care a investit cel mai mult în armată și tehnologii militare sunt Statele Unite ale Americii, cu un buget militar anual de 801 miliarde de dolari în 2021. Astfel, Washingtonul a cheltuit cu 1,4% mai puțin decât în 2020. Cu toate acestea, cheltuielile alocate cercetării și dezvoltării de noi arme au crescut cu 24% între 2012 și 2021.

„Creșterea (cheltuielilor, n.r.) în cercetare și dezvoltare din ultimul deceniu sugerează că SUA se concentrează mai mult pe următoarea generație de tehnologii militare”, a transmis Alexandra Marksteiner, cercetătoare în cadrul Programului de Cheltuieli Militare și Producție de Arme de la SIPRI.

Rusia și-a mărit cheltuielile militare din 2021 cu aproximativ 2,9%, ajungând la 65,9 miliarde de dolari. Creșterea a avut loc pe fondul mobilizării trupelor la granița cu Ucraina și înainte de începerea invaziei de pe 24 februarie 2022.

„Veniturile mari din petrol și gaze au ajutat Rusia să-și sporească cheltuielile militare în 2021. Cheltuielile armatei ruse au scăzut în perioada 2016-2019, ca urmare a prețurilor scăzute la energie, combinate cu setul de sancțiuni impuse Kremlinului după ce a anexat peninsula Crimeea în 2014”, a declarat Lucie Beraud-Sudreau, directorul Programului de Cheltuieli Militare și Producție de Arme.

De cealaltă parte, cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu aproximativ 72% de când Rusia a anexat Crimeea. În 2021, Kievul a investit 5,9 miliarde de dolari, adică în jur de 3,2% din PIB-ul țării.

China rămâne singurul stat ce cheltuie de la an la an mai mult pe armată și tehnologii militare.

Potrivit raportului SIPRI, Beijingul a investit anul trecut 293 de miliarde de dolari, fiind al 27-lea an consecutiv când statul chinez cheltuie mai mult decât în cel precedent.

În momentul de față, investițiile militare ale Chinei și Statelor Unite reprezintă 52% din totalul de cheltuieli militare la nivel global.

Raportul punctează alte evoluții notabile:

  • Opt state NATO au atins anul trecut pragul de minim 2% din PIB recomandat de alianță în vederea cheltuielilor militare.
  • Mai multe state NATO din Europa au anunțat că vor crește cheltuielile militare ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Bugetul militar al Iranului a crescut pentru prima dată în ultimii patru ani și a ajuns la 24,6 miliarde de dolari – aproximativ 34% dintre bani ducându-se către trupele Gărzilor Revoluționare Islamice, o armată paralelă a statului.
  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG