Linkuri accesibilitate

Cât plătește România pentru pensiile speciale. Cheltuielile au crescut cu 60% în ultimii patru ani


România a cheltuit 10 miliarde de lei în 2020 pentru a plăti pensiile speciale
România a cheltuit 10 miliarde de lei în 2020 pentru a plăti pensiile speciale

Cheltuielie cu pensiile acordate în baza unor legi speciale au crescut cu 60% în ultimii patru ani, susține ministrul Economiei, Claudiu Năsui, într-o postare pe Facebook în care a prezentat și cifre detaliate.

Claudiu Năsui arată că statul român a plătit în 2020 cu 60% mai mult pentru aceste indemnizații, comparativ cu anul 2016. E vorba de un efort bugetar de 10 miliarde de lei în 2020, față de aproximativ 6,3 miliarde cât s-au cheltuit în 2016.

Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viața. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, și după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm. Aici însă nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noștri de taxe și impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic”, a precizat Claudiu Năsui.

Acesta a exemplificat cazul unui român care încazează 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună.

„În același timp, taxarea muncii în România pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană. Și, deloc întâmplător, tot la noi este și sărăcia în muncă cea mai mare, adică cei care, deși au loc de muncă și muncesc, tot în sărăcie se regăsesc. Toate acestea nu sunt inevitabile. Putem să găsim bani și pentru reducerea impozitării muncii pe cele mai mici salarii și să scoatem milioane de români din sărăcie. Am candidat cu această idee centrală în campania electorală, iar ea se regăsește în programul de guvernare votat în parlament”, a mai precizat ministrul Economiei.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG