Linkuri accesibilitate

Cherchez la femme… Se caută în continuare femei în Comisia UE 


Este ultima zi de depunere a propunerilor de către statele UE pentru comisarul european, care trebuie acceptat de Ursula von der Leyen
Este ultima zi de depunere a propunerilor de către statele UE pentru comisarul european, care trebuie acceptat de Ursula von der Leyen

România, Italia și Franța au rămas acum singurele țări care nu au un candidat oficial anunțat de guvern și cu candidatura recepționată la Bruxelles.  

Anunțul semi-oficial al celor două nume, Dan Nica și Rovana Plumb, rămâne semi-, câtă vreme Viorica Dăncilă a mers la Bruxelles și s-a întors la București tăcută, fără ca vreo decizie concretă să fie făcută publică, fie de ea, fie de viitoarea șefă a Comisiei Ursula von der Leyen.

Perspectivele României se restrâng și mai tare, acum că Bucureștiul a rămas singura capitală, alături de Paris și Roma, care nu are un nume concret acceptat provizoriu de von der Leyen.

Mai era și Belgia în aceeași situație, dar perspectivele României se restrâng și mai mult după ce, în weekend, guvernul în funcție al Belgiei a anunțat numele propus: un bărbat. Didier Reynders, din același partid liberal francofon ca și premierul Charles Michel. Ministru de externe și, simultan, al apărării, Didier Reynders e unul din cei mai experimentați politicieni belgieni. Pe deasupra, dat fiind delicatul echilibru politic din Belgia, unde negocierile în vederea formării unui guvern federal durează de la alegerile din mai încoace, și dat fiind că premierul belgian Charles Michel va fi, el însuși, viitorul șef al Consiliului European, e de neconceput ca von der Leyen să nu accepte candidatul Belgiei, mai ales date fiind calitățile sale. Or, ea are încă nevoie de niște nume de femei pentru a-și umple cota promisă.

Până acum sunt doar 10 femei propuse, din 27 de Comisari (Marea Britanie nu intră la socoteală). Or, von der Leyen promisese paritate totală, așa că i-ar mai trebui matematic trei femei și au mai rămas doar trei țări descoperite: Franța, Italia și România, iar data limită pentru propunerile oficiale fusese fixată de ea astăzi.

Astăzi ea s-a întâlnit de altfel cu candidatul Belgiei, Didier Reynders.

În privința Franței și Italiei, care nu au propus încă, situație e limpede și simplă. Lui Macron nu poate nimeni să-i ceară să trimită o femeie când nimeni nu poate ghici care îi sunt planurile. Cu atât mai mult cu cât până acum, Macron a sprijinit doar femei: pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene, pe bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, ca propunere europeană pentru Fondul Monetar Internațional, și pe von der Leyen însăși în fruntea Comisiei Europene.

La fel, în haosul italian, cu răsturnarea coaliției guvernamentale de către populistul Matteo Salvini, von der Leyen nici nu ar ști pe cine trebuie să pună presiuni pentru a obține o femeie iar Salvini ar profita ca să strige peste tot că UE e tiranică și absurdă.

Rămâne România. Dăncilă poate să-l propună pe Dan Nica de câte ori ar pofti, este greu de crezut că el ar fi luat în considerare în condițiile actuale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG