Linkuri accesibilitate

China încetează dialogul militar și climatic cu SUA. Casa Albă: mișcare „iresponsabilă”


 Vizita șefei Camerei Reprezentanților, Nency Pelosi, în Taiwan a înfuriat China. SUA spune că decizia Chinei este în principal iresponsabilă.
Vizita șefei Camerei Reprezentanților, Nency Pelosi, în Taiwan a înfuriat China. SUA spune că decizia Chinei este în principal iresponsabilă.

China a anunțat vineri că încetează dialogul cu Statele Unite într-o serie de domenii, inclusiv privind schimbările climatice, într-un gest de furie după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că suspendă, de asemenea, schimburile cu Washingtonul privind combaterea criminalității transfrontaliere și a traficului de droguri; mișcări despre care Washingtonul a spus că sunt „iresponsabile”, transmite Reuters.

De asemenea, ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Înfuriată când Pelosi a devenit cel mai înalt oficial american din ultimii 25 de ani în Taiwan, pe care Beijingul îl consideră teritoriu propriu, China a lansat joi exerciții militare în mările și cerurile din jurul Taiwanului. Exercițiile cu foc real, cele mai mari efectuate vreodată de China în strâmtoarea Taiwan, sunt programate să continue până duminică la prânz.

Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat vineri că a avertizat aeronavele chineze că au intrat în zona de apărare aeriană a insulei, dintre care unele au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, un tampon neoficial care separă cele două părți.

Un total de 68 de avioane militare chineze și 13 nave ale marinei au efectuat misiuni în strâmtoare, a spus ministerul.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) din China a declarat într-un comunicat că a făcut vineri exerciții aeriene și maritime în nordul, sud-vestul și estul Taiwanului „pentru a testa capacitățile de luptă comune ale trupelor”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul i-a spus în mod repetat Beijingului că nu e cazul să facă o criză din vizita lui Pelosi în Taiwan, produsă la începutul acestei săptămâni, în timpul unui turneu al Congresului în Asia.

„Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporționat și escalator”, a spus el, citat de Reuters, într-o conferință de presă în marja reuniunilor regionale ASEAN din Cambodgia, adăugând: „Acum, au dus acțiunile periculoase pe un nou nivel”.

Blinken a subliniat că Statele Unite nu vor lua măsuri pentru a provoca o criză, dar vor continua să sprijine aliații regionali și să efectueze un tranzit aerian și maritim standard prin strâmtoarea Taiwan.

„Vom zbura, vom naviga și vom opera oriunde permite legea internațională”, a spus el.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat într-o conferință de presă după întâlnirile ASEAN: „Am auzit că secretarul de stat american Blinken a ținut conferința sa de presă și a răspândit unele informații greșite și nu a vorbit sincer”.

„Dorim să emitem un avertisment Statelor Unite: nu acţionaţi necugetat, nu creaţi o criză mai mare”, a spus Wang.

Jing Quan, un înalt oficial al Ambasadei Chinei la Washington, a spus într-un briefing: „Singura cale de ieșire din această criză este ca SUA trebuie să ia imediat măsuri pentru a-și rectifica greșelile și a elimina impactul grav al vizitei lui Pelosi”.

El a spus că Washingtonul ar trebui „să evite să împingă relațiile China-SUA pe calea periculoasă a conflictului și confruntării”.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a replicat că mișcarea Chinei de a suspenda unele canale de comunicare este în „principal iresponsabilă”.

„Nu există nimic de rectificat aici pentru Statele Unite. Chinezii pot parcurge un drum lung pentru a reduce tensiunile doar prin oprirea acestor exerciții militare provocatoare și prin încheierea retoricii", a spus Kirby reporterilor.

China nu a menționat, însă, și o suspendare a discuțiilor militare la cele mai înalte niveluri, cum ar fi cele cu secretarul american al apărării Lloyd Austin și cu președintele șefilor de stat major comun, generalul Mark Milley. Deși aceste discuții au fost rare, oficialii au spus că este important ca ele să există în caz de urgență sau de accidente.

Kirby a spus că nu este atipic ca China să închidă discuțiile militare în momente de tensiune, dar că „nu toate canalele” dintre liderii militari ai celor două țări au fost întrerupte.

Pentagonul a spus că China reacţionează exagerat şi că Washingtonul este încă deschis să construiască mecanisme de comunicare în criză.

„O parte din această reacție excesivă a fost limitarea strictă a angajamentelor sale de apărare atunci când orice stat responsabil ar recunoaște că avem cea mai mare nevoie de ele acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Todd Breasseale.

Beijingul a anunțat separat că va impune sancțiuni lui Pelosi personal și familiei ei apropiate, ca răspuns la acțiunile sale „vicioase” și „provocatoare”.

Vorbind la o conferință de presă din Japonia, după întâlnirea cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, Pelosi a spus că călătoria ei în Asia „nu este despre schimbarea status quo-ului din Taiwan sau din regiune”.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat vineri că armata insulei a trimis avioane și nave și a desfășurat sisteme de rachete terestre pentru a monitoriza navele și aeronavele care au traversat pentru scurt timp linia mediană a strâmtorii Taiwan.

Joi, China a lansat mai multe rachete în apele din jurul Taiwanului.

Bonnie Glaser, un specialist în securitate în Asia, cu sediul în Washington, la German Marshall Fund al Statelor Unite, a declarat pentru Reuters că China ar putea repeta pentru o blocadă, „demonstrând că poate bloca porturile și aeroporturile din Taiwan și poate împiedica transportul maritim”.

Taiwanul este autonom din 1949, când comuniștii lui Mao Zedong au preluat puterea la Beijing după ce i-au învins pe naționaliștii din Kuomintang (KMT) din Chiang Kai-shek într-un război civil, ceea ce a determinat guvernul condus de KMT să se retragă pe insulă.

Beijingul a spus că relațiile sale cu Taiwan sunt o chestiune internă și că își rezervă dreptul de a aduce Taiwanul sub controlul chinez, prin forță, dacă este necesar.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG