Linkuri accesibilitate

China a blocat declarația ONU de condamnare a loviturii de stat din Myanmar


MYANMAR-CHINA/

China a blocat, marți, o declarație comună a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) de a condamna lovitura de stat din Myanmar, potrivit BBC. Aung San Suu Kyi, lidera guvernului din Myanmar, a fost arestată luni de forţele armate.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit marţi, însă nu a reuşit să ajungă la un acord privind o declaraţie comună, după ce China, membru permanent cu drept de veto, a spus că nu o susţine, scrie BBC.

Înainte de discuţii, trimisul special ONU pentru Myanmar, Christine Schraner, a condamnat ferm preluarea puterii de către armata care a refuzat să accepte rezultatul alegerilor generale care au avut loc în noiembrie. Oficialul ONU a susținut că este clar faptul că „rezultatul alegerilor a reprezentat o victorie zdorbitoare” pentru partidul lui Aung San Suu Kyi.

Prin blocarea declarației de condamnare a loviturii de stat, China își exprimă în mod tacit sprijinul față de acțiunile armatei din ultimele zile, a declarat Elliott Prasse-Freeman, expert de la Universitatea din Singapore, citat de BBC

Aung San Suu Kyi, șefa partidului Liga Națională pentru Democrație (LND), aflat la guvernare în Myanmar, a fost arestată de armată împreună cu alți oficiali ai acestui partid iar întreaga autoritate aparține acum armatei, care a declarat stare de urgență pe o perioadă de un an.

Lovitura de stat are loc într-o țară care s-a aflat sub o dictatură militară tiranică vreme de 49 de ani.

Citiți și: Lovitură de stat în Myanmar: Aung San Suu Kyi, șefa guvernului, a fost arestată

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG