Linkuri accesibilitate

China și Belarus încep exerciții militare comune lângă granița poloneză


Președintele chinez Xi Jinping (d) și președintele belarus Alexander Lukașenko (s), în timpul unei întâlniri de la Beijing, pe 4 decembrie 2023.
Președintele chinez Xi Jinping (d) și președintele belarus Alexander Lukașenko (s), în timpul unei întâlniri de la Beijing, pe 4 decembrie 2023.

China și Belarus au început luni exerciții militare comune, au declarat ministerele Apărării din Belarus și China. Exercițiile se desfășoară la doar câțiva kilometri de granița Poloniei, membră NATO, și încep în aceeași zi cu summitul NATO de la Washington.

Manevrele militare comune vor dura până pe 19 iulie și vor avea loc la un poligon de antrenament din apropierea orașului Brest, au transmis oficialii din Belarus.

„Evenimentele care au loc în lume sunt alarmante, situația este neliniștită, prin urmare vom practica noi forme și metode de îndeplinire a sarcinilor tactice”, a declarat generalul-maior Vadim Denisenko, șeful comandamentului operațiunilor speciale din Belarus, citat de Ministerul belarus al Apărării, potrivit Reuters.

Ca parte a „exercițiilor antiteroriste”, personalul militar al ambelor țări va rezolva problemele legate de aterizarea pe timp de noapte, depășirea „barierelor de apă” și desfășurarea operațiunilor într-o zonă populată, a transmis Ministerul belarus al Apărării într-un comunicat.

Ministerul de la Minsk a postat, de asemenea, o serie de fotografii pe rețeaua Telegram, arătând în weekend trupe chineze debarcând dintr-un avion și descărcând echipamente.

Postările de luni arată trupele mărșăluind pe un teren de antrenament.

La rândul său, Ministerul chinez al Apărării a transmis luni că Belarus a organizat o „mare ceremonie de bun venit” pentru trupele chineze care au sosit în țară pe 6 iulie.

„Instruirea comună are ca scop consolidarea capacităților de coordonare ale trupelor participante și aprofundarea cooperării practice dintre cele două armate”, adaugă ministerul de la Beijing.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul belarus al Apărării a susținut luni că dimensiunea forțelor NATO de la granița cu Belarus crește rapid, ceea ce duce la creșterea tensiunii în regiune.

„Țara noastră ia toate măsurile posibile pentru a preveni escaladarea. Cu toate acestea, dacă cineva ne trece granițele, reacția va fi dură”, se arată într-o postare a ministerului pe platforma Telegram.

Belarus a permis Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a invada Ucraina în februarie 2022.

Exercițiile militare comune Belarus - China încep în aceeași zi în care, la Washington, liderii celor 32 de țări membre ale NATO se întâlnesc la un summit în care sprijinul militar și financiar suplimentar pentru Ucraina va fi pe o prioritate pe agendă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG