Linkuri accesibilitate

China crește limita de doi copii/familie. Regimul de la Beijing se teme de scăderea populației


Fiecare familie din China va putea avea până la trei copii.
Fiecare familie din China va putea avea până la trei copii.

Cuplurile din China vor putea avea până la trei copii, a anunțat luni regimul de la Beijing.

Autoritățile chineze au crescut, astfel, limita de doi copii per familie după ce statisticile au arătat o scădere dramatică a numărului de nașteri, informează Reuters.

Familiile din China puteau avea până la doi copii din 2016, după ce, anterior, regimul comunist chinez impusese o limită de un copil pentru fiecare cuplu căsătorit. Schimbarea de acum cinci ani nu a reușit să ducă la o creștere a numărului de nașteri, marile probleme fiind în special în metropolele chineze, acolo unde creșterea unui copil este extrem de costisitoare.

„Pentru a optimiza în continuare politica privind nașterea, (China) va pune în aplicare politica trei copiii pentru fiecare cuplu”, a declarat agenția oficială de știri Xinhua, la finele unei ședințe politice prezidate de președintele Xi Jinping.

Schimbarea politicii va veni cu „măsuri de susținere, care vor conduce la îmbunătățirea structurii populației țării noastre, la îndeplinirea strategiei țării de a face față activ unei populații îmbătrânite și a menține avantajul, dotarea resurselor umane”, a arătat Xinhua, citată de Reuters.

Familiile chineze pot avea de acum până la trei copii.
Familiile chineze pot avea de acum până la trei copii.

Agenția chineză nu a specificat însă și care sunt măsurile de sprijin pe care autoritățile chineze ar urma să le implementeze.

„Oamenii sunt reținuți nu de limita de doi copii, ci de costurile incredibil de mari ale creșterii copiilor în China de astăzi. Locuințele, activitățile extracurriculare, mâncarea, excursiile și orice altceva se adună rapid”, a spus pentru Reuters Yifei Li, sociolog la NYU Shanghai.

„În opinia mea, creșterea limitei în sine este puțin probabil să încline calculul într-un mod semnificativ”, a spus el.

O scădere dramatică a numărului de nașteri

La începutul acestei luni, recensământul din China, care este efectuat o dată pe deceniu, a arătat că populația a crescut în cel mai lent ritm din ultima jumătate de deceniu.

Potrivit BBC, recensământul, finalizat la începutul acestei luni, a arătat că aproximativ 12 milioane de copii s-au născut anul trecut - o scădere semnificativă față de cei 18 milioane din 2016 și cel mai mic număr de nașteri înregistrate din anii 1960.

Recensământul a început la sfârșitul anului 2020 și a fost efectuat de aproximativ șapte milioane de recenzori. Aceștia au mers din ușă în ușă pentru a colecta informații de la gospodăriile chineze.

Având în vedere numărul mare de persoane chestionate, este considerată cea mai cuprinzătoare resursă pentru populația Chinei, care este importantă pentru planificarea viitoare.

Persoanele care aveau al treilea copil plăteau o amendă de aproximativ 20.000 de dolari.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG