Linkuri accesibilitate

China a simulat lovituri de precizie asupra unor ţinte-cheie din Taiwan


Postul de televiziune de stat din China, CCTV, a anunţat că armata chineză continuă duminică exerciţiile de încercuire a Taiwanului.
Postul de televiziune de stat din China, CCTV, a anunţat că armata chineză continuă duminică exerciţiile de încercuire a Taiwanului.

China a început duminică a doua zi de manevre militare în jurul Taiwanului, în contextul în care Ministerul Apărării de la Taipei a anunţat multiple survolări ale forţelor aeriene şi a transmis că monitorizează mişcările forţelor de rachete ale Chinei, lucru pe care şi SUA au anunţat că îl fac, transmite Reuters.

Tot duminică, postul de televiziune de stat din China, CCTV, a anunţat că armata chineză continuă exerciţiile de încercuire a Taiwanului.

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că Taipeiul a detectat nouă nave de război şi 58 de avioane chineze în jurul insulei şi a informat că supraveghează mişcările armatei chineze cu ajutorul unui „sistem de strângere de informaţii şi de supraveghere comun".

Armata chineză a efectuat simulări de lovituri de precizie asupra unor ţinte-cheie de pe insulă şi în apele înconjurătoare, a transmis CCTV.

Presa de stat din China a relatat că avioanele sunt înarmate cu muniţie reală. Şi avioanele forţelor aeriene taiwaneze transportă în mod normal muniţie reală atunci când sunt ridicate de la sol pentru a respinge incursiunile aparatelor de zbor chineze, scrie Reuters.

China a început sâmbătă, pentru trei zile, exerciţii militare în jurul insulei, la o zi după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen s-a întors dintr-o scurtă vizită în SUA.

Sâmbătă seara târziu, Consiliul pentru Afacerile Oceanice al Taiwanului, care gestionează Garda de Coastă, a publicat pe canalul său de YouTube o înregistrare video în care apare una dintre navele sale care urmăreşte îndeaproape un vas de război chinez, fără a menţiona însă amplasarea exactă a navelor.

„Afectaţi grav pacea, stabilitatea şi securitatea regionale. Vă rugăm, faceţi cale întoarsă imediat şi plecaţi. Dacă veţi continua să înaintaţi vom trece la măsurile de expulzare", anunţă prin radio un ofiţer al Gărzii de Coastă taiwaneze, adresându-se vasului chinez.

Într-o altă înregistrare video apare nava de război taiwaneză Di Hua, însoţind un vas al Gărzii de Coastă în ceea ce un ofiţer al Gărzii de Coastă numeşte "o confruntare" cu o navă de război chineză.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG