Linkuri accesibilitate

China extinde exercițiile militare în jurul Taiwanului. Joe Biden se declară îngrijorat


Președintele american Joe Biden, în primele sale comentarii publice despre Taiwan de la vizita lui Nancy Pelosi, a spus că este îngrijorat de acțiunile Chinei în regiune.
Președintele american Joe Biden, în primele sale comentarii publice despre Taiwan de la vizita lui Nancy Pelosi, a spus că este îngrijorat de acțiunile Chinei în regiune.

Armata chineză a anunțat luni noi exerciții militare în mările și spațiul aerian din jurul Taiwanului, la o zi după încheierea programată a celor mai ample exerciții de până acum, pornite după vizita la Taipei a șefei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

Comandamentul de Est al Chinei a anunțat că va desfășura exerciții comune concentrându-se pe operațiuni anti-submarin și de asalt pe mare, confirmând astfel temerile unor analiști și diplomați de securitate că Beijingul va continua să mențină presiunea asupra Taiwanului.

Ministerul de Externe al Taiwanului a condamnat demersul Chinei, spunând că Beijingul, care revendică insula auto-guvernată ca fiind a sa, creează în mod deliberat crize și a cerut să-și oprească acțiunile militare.

„În fața intimidării militare create de China, Taiwanul nu se teme și nu dă înapoi și își va apăra mai ferm suveranitatea, securitatea națională și modul de viață liber și democratic”, a spus ministerul într-un comunicat, citat de Reuters.

Președintele american Joe Biden, în primele sale comentarii publice despre Taiwan de la vizita lui Pelosi, a spus că nu este îngrijorat de Taiwan, ci este îngrijorat de acțiunile Chinei în regiune.

„Sunt îngrijorat că se mișcă pe atât de mult, pe cât de mulți sunt”, a spus Biden reporterilor din Delaware. „Dar nu cred că vor face ceva mai mult de atât”, a completat președintele SUA.

Vizita șefei Camerei Reprezentanților în SUA a înfuriat China, care a răspuns cu teste de rachete balistice peste Taipei pentru prima dată și a renunțat la orice dialog cu Washingtonul.

Durata și locația precisă a celor mai recente exerciții nu este încă cunoscută, dar Taiwanul a redus deja restricțiile de zbor în apropierea celor șase zone de exerciții chineze din jurul insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat luni 39 de avioane ale forțelor aeriene chineze și 13 nave marine în Strâmtoarea Taiwan și în jurul ei.

21 de avioane ale forțelor aeriene chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului, inclusiv avioane de luptă care au traversat linia mediană în partea de nord a Strâmtorii Taiwan, a spus ministerul.

Prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, a avertizat cu privire la riscurile creșterii tensiunilor din Strâmtoarea Taiwan, despre care, a spus el, este puțin probabil să se diminueze în curând pe fondul suspiciunii profunde și al angajamentului limitat dintre Statele Unite și China.

„În jurul nostru se adună o furtună. Relațiile dintre SUA și China se înrăutățesc, cu probleme de nesoluționat, suspiciuni profunde și implicare limitată”, a spus Lee Hsien Loong, într-o alocuție televizată în ajunul zilei naționale a orașului-stat.

Cu puțin timp înainte ca ultimele exerciții să fie anunțate, președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întâlnit cu premierul St. Vincent și Grenadines, Ralph Gonsalves, spunându-i că este emoționată de hotărârea lui de a vizita insula, în ciuda presiunii militare a Chinei.

„Prim-ministrul Gonsalves și-a exprimat convingerea că exercițiile militare chineze nu l-ar împiedica să-i viziteze pe prietenii din Taiwan. Aceste declarații ne-au impresionat profund”, a declarat Tsai la o ceremonie de bun venit pentru Gonsalves în Taipei.

Țara din Caraibe este una dintre cele aproximativ zece națiuni care au legături diplomatice formale cu Taiwan și nu cu China.

Nu era clar dacă Tsai îl invitase pe Gonsalves înainte sau după vizita lui Pelosi. „Nu dezvăluim planificarea internă sau comunicările dintre guverne”, a spus ministerul de externe taiwanez, întrebat de Reuters.

Dincolo de lansarea a 11 rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în timpul celor patru zile de exerciții, navele de război, avioanele de luptă și dronele chineze s-au afirmat ostentativ în jurul insulei.

Cu puțin timp înainte ca aceste exerciții să se încheie duminică, aproximativ 10 nave de război din China și Taiwan au făcut manevre la scurtă distanță unele de altele, în jurul liniei mediane neoficiale a strâmtorii Taiwan, potrivit unei persoane familiarizate cu situația care este implicată în planificarea securității.

Un comentator al televiziunii de stat chineze a declarat duminică seara că armata chineză va efectua acum exerciții „regulate” pe partea taiwaneză a liniei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului taiwanez al Apărării, Sun Li-fang, a declarat reporterilor că forțele armate din Taiwan au tratat cu „calm” exercițiile chineze, chiar dacă chinezii au folosit nave de război, avioane și drone pentru a simula atacuri asupra insulei și a marinei sale.

Zonele de interzicere a zborului desemnate de China și traversarea liniei mediene au „comprimat” spațiul de antrenament al Taiwanului și vor afecta în viitor funcționarea normală a zborurilor internaționale și a rutelor sale aeriene, a spus ministerul într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, a declarat luni că țara sa desfășoară exerciții militare normale „în propriile ape” într-un mod deschis, transparent și profesionist, adăugând că Taiwanul face parte din China.

Întrebat dacă exercițiile chineze respectă legea internațională și dacă vor fi emise noi avertismente pentru traficul aerian și maritim civil, Wang a spus că departamentele relevante au emis anunțuri în timp util, în conformitate cu legislația națională și internațională.

Ministerul chinez al Apărării și-a menținut, între timp, presiunea diplomatică asupra Statelor Unite, susținând suspendarea discuțiilor militare, în semn de protest față de vizita lui Pelosi.

„Actuala situație tensionată din Strâmtoarea Taiwan este în întregime provocată și creată de SUA din proprie inițiativă, iar partea americană trebuie să poarte întreaga responsabilitate și să suporte consecințele grave pentru aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, într-o postare online.

China a anulat vineri discuțiile formale care implicau comandamente militare, coordonarea politicii de apărare și consultări maritime după ce Pelosi a părăsit regiunea.

Oficialii de la Pentagon, Departamentul de Stat și de la Casa Albă au condamnat această mișcare, descriind-o drept o reacție excesivă și iresponsabilă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG