Linkuri accesibilitate

China acuză doi canadieni de spionaj, după anunțul de extrădare a șefei Huawei


Meng Wanzhou, șefa operațiunilor financiare ale Huawei, urmează să fie extrădată în Statele Unite
Meng Wanzhou, șefa operațiunilor financiare ale Huawei, urmează să fie extrădată în Statele Unite

Presa chineză oficială a acuzat luni doi canadieni reținuți în China că ar fi acționat împreună pentru a fura secrete de stat, la doar câteva zile după ce Canada anunțase că va da curs cererii americane de extrădare a șefei finanțelor firmei chineze Huawei.

Agenția China Nouă a citat luni oficiali chinezi nenumiți care au declarat că fostul diplomat canadian Michael Kovrig a spionat împreună cu omul de afaceri canadian Michael Spavor.

AP amintește că ambii au fost arestați la 10 decembrie, într-o transparentă încercare de a face presiuni asupra Canadei pentru a o pune în libertate pe șefa Huawei Meng Wangzhou, arestată la Vancouver la 1 decembrie, la cererea autorităților americane.

Washingtonul o acuză pe Meng, care este fiica fondatorului gigantului de telecomunicații Huawei, că ar fi mințit băncile în legătură cu afacerile firmei chineze în Iran.

Compania Huawei este acuzată că s-a folosit de o firmă fantomă ca să facă afaceri în Iran, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului. De asemenea, mai este acuzată şi de furtul unor informaţi secrete, referitoare la un robot, de la o firmă americană de telecomunicaţii, subsidiara unei companii germane.

XS
SM
MD
LG