Linkuri accesibilitate

China acuză Marea Britanie de „calomnie” după ce un expert parlamentar a fost arestat pentru că ar fi spionat pentru Beijing


O vedere generală asupra Palatului Westminster, sediu al Parlamentului britanic și al Turnului Elizabeth, cunoscut sub numele de clopotul „Big Ben” - Londra, 15 iunie 2023.
O vedere generală asupra Palatului Westminster, sediu al Parlamentului britanic și al Turnului Elizabeth, cunoscut sub numele de clopotul „Big Ben” - Londra, 15 iunie 2023.

Beijingul a numit „calomnie răutăcioasă” și „farsă politică” scandalul din jurul arestării unui bărbat la Londra, suspectat de spionaj pentru guvernul chinez.

Un expert parlamentar care are legături cu conservatori de rang înalt și cu potențial acces la informații sensibile a fost arestat din cauza acuzațiilor de spionaj pentru China.

Bărbatul, care are puțin peste 20 de ani, a fost arestat în martie împreună cu o altă persoană în temeiul Legii secretelor oficiale. El deținea un permis parlamentar care i-a permis accesul neînsoțit în mai multe zone ale Westminster, scrie The Guardian.

Duminică după-amiază, ambasada Chinei în Marea Britanie a publicat o scurtă declarație ca răspuns la întrebările presei. „Afirmația potrivit căreia China este suspectată de «furtul informațiilor britanice» este complet inventată și nu este decât o calomnie răutăcioasă”, a spus un purtător de cuvânt.

„Ne opunem ferm și îndemnăm partidele relevante din Marea Britanie să înceteze manipularea politică anti-China și să nu mai organizeze o astfel de farsă politică auto-înscenată”.

La o conferință de presă de luni, Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a fost întrebat de două ori despre caz și a răspuns într-un limbaj diplomatic, similar declarației ambasadei.

„Așa-numita activitate de spionaj chinezesc în Marea Britanie este inexistentă”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Mao Ning.

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat, în marja reuniunii G20 de la Delhi, că a discutat problema cu premierul Chinei, Li Qiang.

Prim-ministrul britanic a spus că i-a spus lui Li că are „îngrijorări foarte puternice cu privire la orice amestec în democrația noastră parlamentară”.

Potrivit relatării britanice despre întâlnire, Li a răspuns că cele două țări au „diferențe de opinie”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG