Linkuri accesibilitate

SUA: China nu poate juca rolul unui mediator în războiul din Ucraina


Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat într-o conferință de presă că țara sa nu consideră China a fi un mediator imparțial al războiului din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat într-o conferință de presă că țara sa nu consideră China a fi un mediator imparțial al războiului din Ucraina.

China nu este capabilă să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Nu cred că este rezonabil să ne uităm la China ca fiind imparțială în vreun fel”, a punctat Kirby.

Declarația vine ca răspuns la planul guvernului chinez pentru pacea în Ucraina, plan susținut și de Vladimir Putin. Casa Albă consideră că acest plan este pro-Kremlin, pentru că nu critică invazia și „repetă ca un papagal propaganda rusă”, conform purtătorului de cuvânt.

În cadrul întâlnirii sale cu Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping a spus că guvernul său este obiectiv și imparțial în acest război.

Kremlinul a aprobat planul Chinei pentru pace, 12 puncte care ar permite Rusiei să păstreze câștigurile teritoriale din Ucraina și „corespunde punctului de vedere al Federației Ruse”, a precizat Vladimir Putin.

Xi Jinping spune că guvernul său este în favoarea reconcilierii active și „întotdeauna pentru pace și dialog. China se află pe partea dreaptă a istoriei”, a adăugat el, în ceea ce a părut a fi o critică voalată la adresa Occidentului pentru că a furnizat Ucrainei arme.

Șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că vizita liderului chinez oferă, de fapt, „acoperire diplomatică” Moscovei și că „alegerea strategică” a Chinei de a dezvolta relațiile cu Rusia se raportează exclusiv la „propriile interese fundamentale ale Beijingului” și la tendințele sale de dominație din lume.

XS
SM
MD
LG