Linkuri accesibilitate

China și-ar dori un nou pod peste Dunăre care să lege capitala română de cea bulgară


Podul dintre Ruse și Giurgiu
Podul dintre Ruse și Giurgiu

La recenta ședință de guvern comună România-Bulgaria s-a decis construirea unui nou pod peste Dunăre, dar nu pe ruta principală, care ar face legătura dintre București și Sofia

Cel mai scurt drum între cele două capitale este peste vechiul „pod al prieteniei” dat în folosință în 1954 și care are o lungime de circa 3 kilometri. La ultima întâlnire dintre prim-miniștrii român și bulgar s-a convenit un nou proiect, iar Bucureștiul a anunțat că un nou pod ar putea face legătura peste fluviu între Zimnicea - Sviştov. .

În urmă cu mai bine de 40 de ani a fost semnat un memorandum între Bulgaria și România pentru a se construi legături peste Dunăre, între Vidin şi Calafat, Lom şi Rast, Oriahovo şi Bechet, Sviştov şi Zimnicea, Ruse şi Giurgiu, şi un alt pod Turtucaia - Olteniţa și Silistra-Călăraşi. Deocamdată dintre cele opt poduri planificate, există doar două - la Ruse și la Vidin.

Alegerea legăturii Sviştov-Zimnicea a fost „o surpriză”, potrivit lui Georgi Georgiev, care mai bine de 20 de ani a fost șef al Agenției de Exploatare și Întreținere a fluviului Dunărea, potrivit Rador care citează radio BNR . Expertul bulgar susține că până acum s-au făcut aproape două treimi din pregătirile preliminare pentru Ruse - Giurgiu, care ar fi o extensie firească a autostrăzii care se va construi de la Veliko Târnovo la Ruse și pe care se va merge către București: „cred că există un interes din China pentru anumite investiții, mai degrabă dinspre partea română, decât dinspre cea bulgară, pentru a se ajunge la luarea unei decizii pentru construirea unui asemenea pod complex, dar în acest scop e nevoie de studii de fezabilitate și să existe o serioasă bază economică.Și e nevoie să aflăm în cât timp îşi poate recupera banii investiţi un astfel de pod scump".

Fostul șef al Agenției Bulgare privind Dunărea sugerează că recentul anunț făcut de Viorica Dăncilă și Boris Borisov ar avea mai degrabă un scop electoral: "în această etapă, eu nu văd niciun sens să se vorbească despre un pod. Pe de altă parte, ar trebui să fie anunțat un concurs, în funcție de finanțarea care va fi, dacă va fi pe fonduri europene - un concurs internațional pentru o companie pentru realizarea unor studii de fezabilitate. Aceasta va dura cel puțin 2 ani. Și după ce aceste dezbateri ecologice trec, ele însoțesc inerent aceste studii, urmează să fie anunțată o licitație pentru un pod și vor fi acolo mai multe proiecte, care de asemenea vor dura cel puțin un an sau doi. Până în prezent, avem deja 3-4 ani."

Potrivit unui comunicat al Guvernului României noul pod nu are în vedere legarea Sofiei de București și va fi în parteneriat public-privat. „Podul peste Dunăre Svishtov - Zimnicea se corelează cu alte obiective de investiţii de infrastructură propuse să se realizeze în parteneriat public-privat în zona de sud a României, respectiv cu Autostrada Bucureşti - Alexandria - Craiova - Drobeta Turnu Severin - Lugoj, cât şi la nivel de regiune România - Bulgaria”, conform executivului român.

XS
SM
MD
LG