Linkuri accesibilitate

China refuză să participe la discuțiile despre controlul armelor, cu SUA și Rusia


China și-a reiterat refuzul de a participa la discuțiile tripartite pentru dezarmare, cu SUA și Rusia, înaintea unei noi runde de discuții despre controlul armelor între Washington și Moscova, programată să aibă lor pe 22 iunie la Viena.

Statele Unite și-au exprimat speranța că Rusia ar putea convinge China să se alăture negocierilor privind limitarea stocurilor de arme nucleare ale celor trei țări.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat pe 10 iunie că Beijingul nu și-a schimbat poziția anterioară și că nu va participa la discuții.

„Am observat că Statele Unite au abordat China în această problemă ... care a fost creată", cu intenția de a abate discuția de la propria sa responsabilitate, a spus Hua.

Președintele Donald Trump a scos în ultimii ani SUA dintr-o serie de acorduri internaționale, cum ar fi Tratatul privind forțele nucleare intermediare și acordul nuclear cu Iran.

Cu toate acestea, administrația Trump și-a exprimat interesul în păstrarea noului START (Tratatul de reducere a armelor strategice), care obligă Statele Unite și Rusia să reducă la jumătate stocurile de lansatoare de rachete nucleare strategice. Tratatul expiră în februarie 2021.

Dar Washingtonul încearcă să lărgească acordul într-un acord pe trei căi care să includă și China, al cărei arsenal nuclear rămâne semnificativ mai mic decât arsenalele Rusiei și Statelor Unite.

Hua, vorbind la Beijing, a spus că declarațiile SUA, că vor să negocieze cu bună credință, „sună extrem de ridicol și chiar suprarealist”.

Refuzul chinez la deschiderea Washingtonului vine după ce Rusia a avertizat, de asemenea, că insistența Statelor Unite de a include China ar putea scurtcircuita toate eforturile.

Moscova a cerut Statelor Unite, pe 9 iunie, să prezinte o propunere „pozitivă” înaintea reuniunii de la Viena dintre vicepremierul de externe, Serghei Riabkov, și trimisul american Marshall Billingslea, pe noul START.

Adresându-se Consiliului de Relații Externe prin videoconferință, Riabkov a declarat: „Răspunsul meu la o întrebare directă dacă credem sau nu că ar fi posibil să aducem China la masă ar fi un clar și simplu nu.”

„Trebuie să auzim tare și clar ce dorește această administrație, cum crede că ar fi posibil să facem ceva pozitiv și nu doar să desființăm un tratat sau un aranjament de control al armelor după altul”, a spus Riabkov.

El a adăugat că aliații Statelor Unite, Marea Britanie și Franța, de asemenea puteri nucleare cu arsenale mult mai mici, ar trebui să se alăture discuțiilor.

Statele Unite și Rusia au avut fiecare peste 6.000 de focoase nucleare în 2019, în timp ce China a avut 290, potrivit Asociației de control al armelor din Washington.

Franța avea 300, iar Marea Britanie deținea 200, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord menținând arsenale mai mici, potrivit grupului de cercetare.

XS
SM
MD
LG