Linkuri accesibilitate

Un submarin chinez avansat cu propulsie nucleară s-a scufundat în acest an - oficial american


O serie de imagini din satelit ale Planet Labs din iunie par să arate macarale la șantierul naval Wuchang.
O serie de imagini din satelit ale Planet Labs din iunie par să arate macarale la șantierul naval Wuchang.

Cel mai nou submarin de atac nuclear al Chinei s-a scufundat la începutul acestui an, a declarat joi un înalt oficial american al apărării. Un asemenea eveniment ar fi o lovitură pentru Beijing încearcă să-și extindă capacitățile militare.

China are deja cea mai mare flotă marină din lume, cu peste 370 de nave, și s-a angajat în producția unei noi generații de submarine cu arme nucleare.

Un oficial american de top în domeniul apărării, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că noul submarin de atac cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat lângă un debarcader cândva între mai și iunie 2024.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington a declarat: „Nu suntem familiarizați cu situația pe care ați menționat-o și în prezent nu avem informații de furnizat”.

Oficialul american a spus că nu este clar ce a cauzat scufundarea sau dacă avea combustibil nuclear la bord la acel moment.

„Pe lângă întrebările evidente despre standardele de instruire și calitatea echipamentelor, incidentul ridică întrebări mai profunde despre responsabilitatea internă a PLA (Armata Populară de Eliberare - n. red) și supravegherea industriei de apărare a Chinei - care a fost mult timp afectată de corupție”, a spus oficialul.

„Nu este surprinzător că Marina PLA a încercat să ascundă” scufundarea, a adăugat oficialul.

Accidentul „ridică întrebări cu privire la standardele de producție și siguranță ale primului submarin de atac cu propulsie nucleară al Marinei PLA – una dintre cele mai avansate platforme ale industriei de apărare chineze", a declarat James Char, expert în apărarea Chinei la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.

„Pe lângă faptul că seamănă îndoieli cu privire la capacitatea de supraviețuire a noului submarin, ne amintește și de potențialele capcane cu care se pot confrunta forțele armate din întreaga lume atunci când vine vorba de manipularea materialelor nucleare”, a adăugat Char.

O serie de imagini din satelit de la Planet Labs din iunie par să arate macarale la șantierul naval Wuchang, unde ar fi fost andocat submarinul.

În 2022, China avea șase submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară, șase submarine de atac cu propulsie nucleară și 48 de submarine de atac cu propulsie diesel, potrivit unui raport al Pentagonului privind armata chineză. Se așteaptă ca această forță submarină să crească la 65 până în 2025 și la 80 până în 2035, potrivit Departamentului Apărării al SUA.

Miercuri, China a anunțat lansarea unei rachete balistice intercontinentale în Oceanul Pacific, o mișcare care ar putea ridica îngrijorări internaționale cu privire la acumularea de armament nuclear a țării.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG