Linkuri accesibilitate

Chirica, amendat pentru afirmațiile despre națiunile „coborâte din copac”


CNCD consideră că afirmațiile lui Chirica sunt discriminatorii și încalcă dreptul la demnitate al altor națiuni
CNCD consideră că afirmațiile lui Chirica sunt discriminatorii și încalcă dreptul la demnitate al altor națiuni

Primarului Iașiului, Mihai Chirica, a fost amendat miercuri de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 10.000 de lei pentru afirmații discriminatorii la adresa altor națiuni.

CNCD a apreciat că declarațiile primarului la adresa congolezilor, somalezilor și sirienilor, făcute în contextul unui interviu despre educație, după o întâlnire pe care a spus că a avut-o cu mai mulți academicieni, sunt discriminatorii și încalcă dreptul la demnitate.

  • Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a spus pe 6 septembrie, într-un interviu acordat BZI, că un copil ar trebui dus la școală cu forța și că, dacă nu se investește în educație, ​„o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi”.

După aserțiunea pe teme de educație, primarul Chirica și-a lansat și teoria despre salvarea prin muncă, spunând că cel mai bun tratament de cancer este munca. S-a demonstrat științific”.

Tot cu amendă de 10.000 de lei a fost sancționat și vicepreședintele USR Botoșani, Adrian Hobjilă, care și-a făcut publice „soluțiile” de curățenie, prin scoaterea romilor din Centrul Vechi.

  • „Avem o soluție de a scoate romii din Centrul Vechi, reamenajăm totul. Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo”, a susţinut Adrian Hobjilă, la vremea respectivă.

În urma criticilor primite a revenit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care a recunoscut că afirmația sa a fost nepotrivită la momentul respectiv, dar că nu-și dorește decât să poată „servi” o cafea liniștit în Centrul istoric al Botoșaniului, reluând spusele anterioare în altă formulare.

„Dacă îmi doresc ca CENTRUL ISTORIC al Botoşaniului în care clădiri de o arhitectură superbă sa fie puse în valoare, un pietonal care să fie un loc de promenadă cu terase elegante la care poţi servi o cafea în linişte, atunci DA, consideraţi-mă RASIST, LEGIONAR, HOMOFOB, ANTISEMIT, SEGREGAŢIONIST, FASCIST... Da, astea sunt epitetele primite ieri şi azi de mine după ce am afirmat că acest „centru vechi” pe care mi-l doresc nu poate deveni realitate fără a face curăţenie acolo oricât ar costa şi a scoate grupurile de cetăţeni care-şi petrec zi şi noapte pe pietonalul zonei şi care întâmplător sunt rromi”, a scris Hobjilă pe pagina sa de Facebook.

XS
SM
MD
LG