Întrebat de Europa Liberă dacă cele 30 de voturi pentru și doar 4 împotrivă din ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care a decis carantina nu l-au convins, Alin Nica a opinat că „cifrele, voturile nu mai contează”, iar ieșirea sa publică este o replică pe măsură la „terapia de șoc prin carantinare” pe care a impus-o Fritz.
Numeroase localități din județ se află în zona roșie, rata medie fiind de 5,19 la mia de locuitori. Cel puțin șase localități ating rate de peste 9, unele având incidența cazurilor de aproape 12 la mia de locuitori. Timișoara a scăzut în 9 martie la 6,94, față de 7,49 cu o zi înainte de carantinare.
Criticile președintelui liberal al CJ Timiș
Nica apreciază că „sunt anumite lucruri care nu au mers bine, și acestea continuă să funcționeze defectuos, cu impact direct în viața de zi cu zi a cetățenilor și a economiei locale. Nu s-a făcut o analiză temeinică, personalizată pe specificul local, care să țină cont de impactul economic al acestei măsuri, impactul social și impactul educațional. Toată decizia s-a luat ținând cont doar de factorul medical”.
Alin Nica îi reproșează primarului Dominic Fritz că a avut instrumentele necesare dar nu le-a folosit, fiindcă nu și-ar cunoaște atribuțiile din Codul Administrativ:
- Nu a convocat ședințe ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență;
- A trecut sub tăcere focarul de la Direcția de Urbanism din primărie și nu testează angajații;
- Nu a impus firmelor telemunca;
- Nu a trimis Poliția Locală să facă controale și să dea amenzi și nu organizează filtre;
- Permite cozi la ghișee la plata impozitelor și la autorizații;
- Nu a impus reguli mai stricte în mijloacele de transport în comun;
- Nu are un plan pentru perioada pandemiei;
- Digitalizarea serviciilor primăriei este ca și inexistentă;
„Din păcate, domnul primar nu a considerat necesar să îmi ceară părerea, eu am experiență ca fost primar”, a declarat Alin Nica pentru Europa Liberă.
Într-o dezbatere difuzată de TVR Timișoara în emisiunea „Actual Regional", Nica a reiterat categoric aceste critici, argumentele aduse de primar și de doctorul și cercetătorul Octavian Jurma fiind considerate de acesta neconvingătoare.
Octavian Jurma: „La debutul valului 3, cu prognoza negativă de 500 de cazuri pe zi, dacă populația se va conforma carantinei, spre sfârșitul lunii putem să coborâm și să evităm prognoza dramatică. Cu cât luăm aceste măsuri mai repede, cu atât beneficiile vor veni mai repede”.
Primarul răspunde punct cu punct
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Dominic Fritz a replicat sistematic la această „salvă de informații trunchiate și acuzații, unele de-a dreptul bizare”, și a descris atacul drept unul politic.
„Într-o mișcare evident politicianistă, Alin Nica a început să mă atace ca să unească facțiunile din partid înainte de alegerile pentru șefia PNL Timiș. Înțeleg și accept că așa funcționează politica. Recunosc, însă, că nu mi-aș fi putut imagina cinismul cu care se joacă politic cu situația periculoasă în care se află Timișoara și județul Timiș”.
Primarul a replicat că au existat mai multe ședințe ale CLSU, dar că măsuri suplimentare locale anti-COVID-19 nu sunt îngăduite în afara situației de carantină, conform reglementărilor în vigoare. Mai arată că a anunțat public focarul de la Direcția de Urbanism, că nu primăria impune firmelor abordarea sistemului de telemuncă, ci managementul ia această decizie potrivit OUG 55/2020, că Poliția Locală se află pe perioada pandemiei COVID-19 în subordinea Ministerului de Interne, deci sub comandă națională, iar cozile de la ghișee nu se confirmă.
„Deși am primit mai multe asigurări că Societatea de Transport Public Timișoara face toate eforturile necesare și că tramvaiele și autobuzele nu sunt supraaglomerate, nu voi ezita să cer demiterea directorului STPT (membru PNL n.r.) dacă Alin Nica are dreptate”, a admis primarul Timișoarei.
Sunt de asemenea enumerate măsurile luate din noiembrie, când Dominic Fritz a preluat cheia orașului, în lupta împotriva pandemiei „pasată în mare parte primăriilor”:
- Finațează cele două spitale COVID de la bugetul local, Victor Babeș și Spitalul Municipal, care îngrijesc pacienții din întreaga regiune de vest (CJT are în subordine Spitalul Județean)
- A inițiat programul OXIGEN prin parteneriate cu societatea civilă și mediul privat pentru a furniza oxigen acasă pacienților din tot județul care suferă de covid,
- A carantinat peste 1200 de migranți în ultimele 4 luni (Consiliul Județean a promis de repetate ori să deschidă și el un astfel de centru, ceea ce nu s-a întâmplat),
- A introdus în prima zi un nou site web de informare zilnică (covid19.primariatm.ro) și a extins programul cu publicul
- A creat centre de vaccinare ad hoc, unele în parteneriate cu mediul privat
- Operează un call-center pentru programări la vaccinare și cazuri sociale în carantină și trimite echipe mobile pentru ajutor la domiciliu
- A acordat milioane de lei în reduceri de impozite pentru întreprinderi afectate.
Primarul USR al Timișoarei mai notează, în replică: „Comitetul Județean de Urgență (CJSU), al cărui vicepreședinte este Alin Nica, a carantinat 17 localități în ultimele luni, unele de mai multe ori, cum este cazul Dumbrăviței (de șase ori), Girocului (de trei ori), chiar și Dudeștii Noi, comuna pe care a condus-o. Niciodată, până acum, Alin Nica nu a criticat public deciziile de carantinare luate de CJSU. PNL Timișoara încă nu s-a decis dacă vrea să fie în opoziție sau la guvernare. Eu sunt decis să fac ce trebuie și ce pot pentru timișoreni".
De altfel, insistențele Timișoarei au grăbit decizia de devansare a vaccinării cu AstraZeneca pentru cetățenii etapei a treia, începând cu 15 martie.
Alte intervenții publice în controversa carantinei
În aceeași zi cu ieșirea publică a președintelui CJ Timiș, fostul primar Nicolae Robu, deocamdată marginalizat în PNL Timiș, a avut o apariție într-un interviu live la publicația pressalert.ro cu care fostul primar a fost în război pe toată perioada mandatelor. Robu nu a ezitat să facă aprecieri negative la adresa actualului primar despre care a spus că ar fi „ignorant și nu are caracter":
„Regret că n-am ieșit la dezbatere cu Dominic Fritz, pentru că dacă ieșeam l-aș fi desființat, vă dați seama, pentru că omul nu știe chiar nimic. Nici studii n-are de științe politice, ce treabă are el cu administrația, nu știe nimic. N-am ieșit pentru că eram convins că voi câștiga cu cel puțin 10 procente, n-am vrut să-i fac imagine”.
Un punct de vedere mai degrabă criptic a transmis presei printr-un comunicat și Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, în acord cu Alin Nica, șeful filialei timișene.
„ Această măsură, profund nedorită, a fost luată prin invocarea argumentului presiunii create asupra sistemului de sănătate din Timișoara și județ, uitându-se multiplele responsabilități ale administrației locale. Și, totuși, oare merită timișorenii să fie 'pedepsiți' pentru gândirea prea lentă a celor ce au răspunderea administrației ?…Nu au fost luate măsuri ferme de control, nu au fost realizate acțiuni complexe ale poliției locale, cei de jos au privit către cei de sus, iar cei de sus au privit la simplii funcționari, fără viziune și fără acțiune”, subliniază comunicatul.
Mesajele politicienilor împotriva carantinei se pliază pe nemulțumirile cetățenilor care își văd ruinate afacerile și suportă tot mai greu restricțiile. Duminică , în 7 martie, peste 100 de oameni au ieșit la un protest în Piața Victoriei nu doar împotriva carantinei, ci și împotriva unei presupuse „vaccinări obligatorii”. Au fost aplicate de jandarmi 5 amenzi de câte 500 lei celor care nu purtau mască. Mai mulți participanți au dat foc măștilor în fața primăriei.
Așteptările timișorenilor
„În continuare, ambii, actionați politic. Are și politica rolul ei. Dar ne-am cam săturat de ea. În special millennials care aveam speranțe mari în voi doi, să vă strângeți mâna, să stați la masă și să faceți ADMINISTRAȚIE!”, comentează timișoreanul Eduard Cunete pe pagina de Facebook a primarului.
Decizia de carntinare
Rezultatul votului este remis Comitetului Național pentru Situații de Urgență care ia o decizie finală. Aceasta se publică în Monitorul Oficial.
Printre criteriile de analiză a, prevăzute într-un Ordin de Ministru din 2020, se află pe lângă rata de infectare de peste 3 cazuri la mia de locuitori într-o tendință crescătoare timp de două săptămâni, situația paturilor din ATI și din spitalele COVID-19, personalul medical insuficient sau epuizat, numărul locuitorilor vârstnici expuși etc.