Linkuri accesibilitate

Cine este noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe


Porfirie este noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe
Porfirie este noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Episcopii ortodocși sârbi l-au ales pe Porfirie, Mitropolitul Zagrebului și Lublianei, ca al 46-lea patriarh, la aproximativ trei luni de la moartea Patriarhului Irineu.

Sfântul Sinod al Episcopilor s-a reunit pe 18 februarie în cripta Templului Sfântul Sava din Belgrad și a votat pentru trei candidați preferați la conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. Votul a fost secret.

Numele au fost apoi plasate în plicuri separate și alese la întâmplare de către unul dintre călugări, conform procedurii. Procesul a avut loc în templu pentru prima dată din cauza măsurilor anti-coronavirus. De obicei, procedura avea loc în sediul Patriarhiei.

Fostul șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul Irineu, în vârstă de 90 de ani, a murit în noiembrie 2020, de Covid-19.

Succesorul său, Patriarhul Porfirie, în vârstă de 59 de ani, urmează să fie înscăunat oficial în zilele următoare. El va conduce o biserică de aproximativ 12 milioane de oameni din Serbia, din celelalte cinci foste republici iugoslave, Kosovo și eparhii din Statele Unite, Australia și Europa de Vest.

El va trebui să se ocupe de problemele nerezolvate legate de proprietatea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru și de neînțelegerile dintre clerici cu privire la relația cu guvernul sârb.

La ultimul recensământ din 2011, aproape 85% din cetățenii sârbi s-au declarat creștini ortodocși.

Porfirie s-a născut cu numele de mirean Prvoslav Peric în 1961 în Becej, un oraș din provincia Voivodina de Nord, Iugoslavia de atunci.

În 1985, a devenit călugăr la mănăstirea Decani din Kosovo și a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad în anul următor, înainte de a-și finaliza studiile postuniversitare în capitala Greciei, Atena.

În 2005, parlamentul l-a ales ca membru al principalei autorități de reglementare a audiovizualului din Serbia, RBA, reprezentând toate bisericile și comunitățile religioase, iar agenția l-a ales ca președinte în 2008.

În perioada 2010-2011, Porfirie a fost episcop al armatei Serbiei și coordonator pentru cooperarea dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și armată.

Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales în 2014 ca Mitropolit de Zagreb și Liubliana.

XS
SM
MD
LG