Linkuri accesibilitate

Cine intră în cursa pentru Primăria Bucureștilor


Rareș Bogdan spune că liberalii vor avea candidați proprii la alegerile pentru posturile de primar la București și de sectoare
Rareș Bogdan spune că liberalii vor avea candidați proprii la alegerile pentru posturile de primar la București și de sectoare

Partidele de centru-dreapta au intrat în febra alegerilor locale, iar miza pentru București este desemnarea unui candidat cu șanse care s-o învingă pe Gabriela Firea, primarul PSD, care va intra în cursa pentru obținerea unui nou mandat.

Firea a ajuns primar de București într-un singur tur, cu 246.119 voturi, la un scrutin la care au participat 33,22%.

2016 a fost al doilea rând de alegeri care au avut loc într-un singur tur de scrutin. La primele alegeri de felul acesta, în 2012, Sorin Oprescu - fost PSD, care a fost susținut de USL, alianța dintre PSD și PNL, devenise primar cu 430.512 voturi, obținute la o prezență de 44%.

Primul dintre competitori a fost aruncat în cursă Vlad Voiculescu, în numele PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, aflat în alianță cu USR, în condițiile în care în interiorul acestei alianțe nu s-a desemnat oficial un candidat comun. Râvnește la o nouă candidatură Nicușor Dan, fondatorul USR, cel care a mai participat în două rânduri la alegerea primarului Capitalei, fiind învins de două ori de candidații PSD. Ultima dată, în 2016, Dan a avut 175.119 voturi, cu 71.000 de voturi mai puține decât a înregistrat Gabriela Firea.

Dan Barna, liderul USR, a spus - în ziua în care s-a lansat Vlad Voiculescu, reprezentantul partenerilor săi electorali că „dacă PNL va avea un candidat propriu ne batem joc de Capitală”. Replica lui Barna are legătură cu apelurile repetate venite din tabăra sa, de la ambele partide, ca toate partidele de dreapta să prezinte candidat unic împotriva PSD, în scrutinul pentru primăria de la București.

Replica lui Rareș Bogdan către Dan Barna

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, i-a transmis lui Dan Barna să mai lase aroganțele, ca să nu ajungă ca Adrian Năstase, cel mai arogant om din politica din România, devenit istorie”.

Dincolo de tonul disputei, Rareș Bogdan i-a reamintit lui Dan Barna că liberalii s-au clasat pe primul loc la alegerile anului 2019 și sunt pe un trend crescător. Din declarația sa, citată de Mediafax, se înțelege că intențiile PNL se îndreaptă spre un candidat propriu. Nu doar la primăria București, dar și la cele șase sectoare.

După informațiile din interiorul PNL, stabilirea unui candidat ia în calcul o listă pe care se află, pe primul loc, Rareș Bogdan, alături de Violeta Alexandru și Ciprian Ciucu. Violeta Alexandru, ministru al Muncii și lider PNL București, este preferată de Ludovic Orban, în vreme ce Rareș Bogdan este mai bine plasat în sondaje.

Surpriza lui Traian Băsescu?

În cursa pentru desemnarea primarului Capitalei nu este exlusă posibilitatea să apară și fostul președinte Traian Băsescu, ales primar al Capitalei de două ori. Sugestia îi aparține președintelui executiv al PMP Eugen Tomac, care a declarat la Digi 24 - „Președintele Băsescu oricând poate oferi surpriza pe scena politică. Să nu ignore nimeni mesajul lui când a spus: eu nu mi-am încheiat un mandat câștigat în primul tur în 2004. Deci, oricând poate oferi o surpriză”.

Ipoteza de a intra Traian Băsescu în cursa pentru primăria Capitalei, unde mandatele nu sunt limitate, cel puțin teoretic, ar putea fi un calcul de strategie electorală. Miza ar fi ca Băsescu să fie din nou locomotiva care să conducă PMP spre depășirea pragului electoral de 5% pentru intrarea în consiliile locale și județene. Strategia a funcționat la alegerile europarlamentare din 2019, când candidatura lui Traian Băsescu i-a adus PMP-ului, un partid mic, fără infrastructură puternică în teritoriu, depășirea pragului și obținerea a două locuri în Parlamentul European.

În cazul în care se păstrează anunțul din urmă cu câteva săptămâni al PMP, atunci Theodor Paleologu ar urma să candideze pentru un fotoliu de primar, după ce la alegerile prezidențiale a avut un scor de 6% în primul tur, iar pe București a obținut opt procente dintre voturi.

Dacă alegerile locale vor fi într-un singur tur, disiparea voturilor pe partea dreaptă a eșichierului politic, cu candidați proprii, va avantaja candidatul PSD. Dacă asumarea răspunderii guvernului va trece de Parlament, atunci alegerile locale vor desemna primarii în două tururi de scrutin, asigurând șanse partidelor care fac înțelegeri politice sau candidaților cu candidați susținuți de bazine electorale apropiate. Va fi de urmărit bătălia pe marile orașe, în oricare dintre variante, unde PNL, primul partid clasat în sondaje, și USR, al treilea, își vor disputa probabil supremația. În micile orașe și în rural, bătălia se va da între PNL și PSD, partidele tradiționale, cu infrastructură rodată în mai multe rânduri de alegeri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG