Linkuri accesibilitate

Cine mai mediază greva din Educație? Ministrul Ligia Deca explică de ce un debutant va primi 3.430 lei net


Ministrul Ligia Deca a calificat drept false mai multe informaţii apărute în spațiul public referitoare la avizul Consiliului Legislativ cum că ordonanța privind salariile este neconstituțională. Ea a mai spus că afirmaţiile potrivit cărora de fapt salariile scad sunt false.
Ministrul Ligia Deca a calificat drept false mai multe informaţii apărute în spațiul public referitoare la avizul Consiliului Legislativ cum că ordonanța privind salariile este neconstituțională. Ea a mai spus că afirmaţiile potrivit cărora de fapt salariile scad sunt false.

Ministrul Educaţiei Ligia Deca a declarat vineri, într-o conferinţa de presă, că toate salariile din sistemul educaţie cresc şi a calificat drept false mai multe informaţii referitoare la conţinutul avizului Consiliului Legislativ, care spuneau că actul normativ este neconstituțional.

Ligia Deca a spus că niciun salariu nu va scădea, iar salariul mediu în educaţie creşte în luna iunie până spre 8.500 de lei brut.

În cazul debutanților, care nu au nicio gradație, creșterea salariilor va fi de aproape 25%, adică un profesor cu până într-un an experiență va primi 3.430 lei net.

„La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53, garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, şi 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj, toate salariile din învăţământ cresc. Niciun salariu nu scade”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul a prezentat simularea pentru câteva salarii și a spus că inspectoratele școlare vor primi valoarea salariilor de bază pentru toate gradaţiile, de la zero la cinci.

Cum va arata salariul unui profesor debutant, după calculele prezentate de ministrul Educației.
Cum va arata salariul unui profesor debutant, după calculele prezentate de ministrul Educației.

„Vechimea în învăţământ este diferită de vechimea în muncă. Toate salariile de bază cresc şi se va resimţi în venitul net. Sporurile se aplică pe această bază mărită. Este vorba de gradaţia de merit, acordată pentru 16% din posturi, sporul de dirigenţie este de 10%, iar 70% din cadrele didactice beneficiază de acesta, sporul pentru învăţământ simultan este între 7 – 20%, indemnizaţia pentru zonele izolate este de 20%, sporul pentru solicitare neurospihică – 20%”, a explicat Deca.

Salariile s-au mărit, greva continuă

Explicațiile ministrului Educației vin în contextul în care Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență prin care mărește salariile profesorilor.

După noi întâlniri la guvern, liderii sindicali s-au declarat nemulţumiţi de majorarea salarială propusă și au spus că vor continua greva marți, când elevii ar trebui să se întoarcă la școală după minivacanța de Rusalii.

În acest moment, situația din școli rămâne incertă. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bulboaca/Republica Moldova că profesorii nu ar mai trebui să facă grevă pentru că toate nemulțumirile lor au fost rezolvate.

Salariiile învățătorilor cu gradul didactic I, potrivit calculelor Ministerului Educației.
Salariiile învățătorilor cu gradul didactic I, potrivit calculelor Ministerului Educației.

Practic, prin poziționarea lui Klaus Iohannis, profesorii și Guvernul nu mai au un mediator pentru rezolvarea conflictului.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat vineri dimineață că majorarea salarială acordată reprezintă un avans, prin creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic începând cu 1 ianuarie 2024.

„Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”, a spus Dan Cărbunaru, care a completat că Ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie, iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

Salariile profesorilor cu gradul didactic II, potrivit calculelor Ministerului Educației.
Salariile profesorilor cu gradul didactic II, potrivit calculelor Ministerului Educației.

Analist politic și profesor universitar: „Profesorii au fost trecuți strada cu forța”

Despre lipsa de dialog dintre profesori și Guvern, fără președinte, profesorul de științe politice Andrei Țăranu spune că, de fapt, președintele Klaus Iohannis nu a fost un mediator adevărat, așa cum prevede Constituția.

„Klaus Iohannis avea datoria să fie mediator în acest conflict de muncă. Și în situația respectivă, a cerut, din câte înțeleg, legarea într-un fel a salarizării sau relegarea salarizării prin legile educației. Adică și domnul Iohannis spune la un moment, într-o declarație ulterioară, că atunci când el a făcut legile educației, salarizarea debutanților era încă trecută în ele”, a spus Andrei Țăranu.

Analistul politic susține că o soluție pentru rezolvarea conflictului ar fi ca legea să precizeze clar că „începând de la 1 ianuarie 2024 profesorul debutant să primească salariul brut mediu pe economie, la care să se adauge toate sporurile aferente pentru diverse activități, dirigenție”.

„Întrebarea pe care o pun și eu, în calitatea mea de profesor, dar și de om care mă uit la activitățile socio-politice, de ce nu se remediază acest lucru acum de către Guvern și lucrurile s-ar calma dintr-o dată”, a spus Țăranu.

Andrei Țăranu consideră că, în acest moment, nimeni nu mai poate fi mediator și „suntem într-o situație absolut ridicolă”.

„Profesorii au fost trecuți strada cu forța. Profesorii nu au cerut această ordonanță de urgență, au respins toate propunerile care erau în ordonanța de urgență și în condițiile astea, afirmația că li s-au rezolvat cerințele este falsă. Deci, practic, Iohannis nu a fost mediator, ci a plasat problema la Guvern, iar Guvernul a decis”, a mai spus Andrei Țăranu.

„Tonul președintelui a fost complet inadecvat”

Cercetătorul Dorin Dobrincu arată că declarațiile de joi ale președintelui Iohannis nu l-au suprins.

„Tonul președintelui a fost complet inadecvat, a fost un fel de urecheală colectivă ca și cum el este un tătuc care are grijă de profesori, iar aceștia nu vor să accepte bătaia la fund - ca să mă exprim foarte plastic”, spune Dobrincu pentru Europa Liberă.

„La o întâlnire de acum câțiva ani mi-am dat seama că omul nu asigură nicio mediere, că nu este interesat decât să bifeze politic, electoral. Așa că nu mă surprinde ieșirea lui, pentru că nu-și înțelege rolul constituțional”.

Profesorul susține că, în acest moment, criza este departe de a fi soluționată și se adâncește.

„Adică ruptura între autorități și profesori mi se pare că e și mai mare. Deci, practic, rolul ăsta de mediator nu a fost îndeplinit nici până acuma și nici n-o să fie”, a mai spus Dobrincu.

Klaus Iohannis: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG