Linkuri accesibilitate

Cine pierde și cine câștigă mandate de europarlamentari după Brexit


Prima reuniune a noului Parlament European, la Strasbourg
Prima reuniune a noului Parlament European, la Strasbourg

Mai multe state membre ale Uniunii Europene - inclusiv Franța - s-au angajat într-un exercițiu incongruent în ultimele alegeri europene, alegând mai mulți reprezentanți pe care îi vor trimite în Parlament.

Cauza o reprezintă amânarea Brexitului, care a subminat proiectul de reformare a numărului de persoane alese în anticiparea divorțului dintre Regatul Unit și Uniune, scrie cotidianul francez Le Monde.

Paisprezece țări s-au găsit astfel cu alegători "înghețați": ei nu vor putea să se așeze pe locurile lor decât după Brexit, în momentul în care deputații britanici și guvernul lor vor reuși să ajungă la un acord - între ei, în primul rând, și,eventual, cu restul Europei - cu privire la o strategie de ieșire din Uniunea Europeană. La acel moment, componența Parlamentului European va fi ușor afectată, iar dinamica diferitelor grupuri parlamentare de la Bruxelles va fi ușor modificată.

În cazul României, după Brexit va exista un singur loc în plus de europarlamentar, care îi va reveni lui Victor Negrescu, de la PSD.

Evoluţia raporturilor de forţă în Parlamentul European

Marii câștigătorii ai acestei ajustări, în ansamblul Parlamentului European, sunt toţi plasați pe partea dreaptă a eşichierului politic:

  • - Partidul Popular European (PPE), de orientare liberal-conservatoare, câştigă 5 locuri şi îşi consolidează în continuare fundația grupului;
  • - grupul parlamentar de extremă dreaptă Identitate şi Democraţie (ID) îşi măreşte de asemenea numărul de locuri (+ 3) ;
  • - grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE) îşi păstrează același număr de reprezentanți aleși.

În schimb, grupurile politice de pe partea stângă vor pierde:

  • Stânga Unită Europeană (GUE/GNL) va pierde un loc;
  • Verzii vor pierde 6 locuri;
  • Alianța Progresistă a Social-Democraților (S&D) va avea cu 6 membri mai puţin.

Grupul Renew Europe care va fi cel mai mare perdant al acestei recompuneri post-Brexit: grupul, în care se află şi deputații LRM susținuţi de Emmanuel Macron, va fi redus cu 11 membri. În cele din urmă, cu 6 aleși, Verzii vor trece după grupul parlamentar ID, potrivit calculelor celor de la Le Monde.

Această mini-recompunere din Parlament nu va fi pusă în aplicare înainte de, cel puțin, 31 octombrie 2019, când a fost stabilită o dată limită a Brexitului

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG