Linkuri accesibilitate

Cine sunt cei mai influenți politicieni români din Parlamentul European


Parlamentul European are, în prezent, 751 de eurodeputați

Șase nume de politicieni români apar în topul celor mai influenți 100 de europarlamentari, realizat de organizația independentă VoteWatch.

Liberala Adina Vălean (PPE) se află în top cinci cei mai influenți europarlamentari din această legislatură, ocupând locul patru, potrivit unui studiu al VoteWatch.eu.

În primii o sută cei mai influenți europarlamentari români se mai numără social-democratul Ioan Mircea Pașcu (S&D), care ocupă locul 31, liberalul Siegfried Mureșan (PPE, locul 70), Monica Macovei (ECR, locul 78), social-democratul Dan Nica (S&D, locul 88) și liberalul Marian- Jean Marinescu (PPE, locul 95).

Adina Vălean a fost și vicepreședinte PE, din partea popularilor europeni, iar acum se află pe locul al cincilea - singura femeie - pe lista de europarlamentari PNL. Ioan Mircea Pașcu nu se mai află pe listele propuse de PSD la alegerile europarlamentare din mai. De asemenea, Monica Macovei, nu va mai candida, iar Siegfried Mureșan și Marian Jean Marinescu sunt pe actuala listă a PNL, în vreme ce Dan Nica este și el pe poziție eligibilă pe listele PSD.

Principalele trei grupuri politice din Parlamentul European sunt: Partidul Popular European (PPE), Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), înaintea ALDE, grupul liberal-democraților.

Președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, ocupă prima poziție, fiind urmat de germanul Manfred Weber, liderul PPE și candidat la președinția Comisiei Europene, și de italianul Roberto Gualtieri.

La nivelul influenței în funcție de statele membre, studiul arată că mărimea unei țări, care determină și numărul de europalrmanentari, joacă un rol-cheie. Astfel că europdeputații germani, fiind cel mai mare grup național din PE, au fost cei mai influenți. Ei sunt urmați în top de italieni, francezi, spanioli, polonezi, români, olandezi.

VoteWatch study on the influence of the eurodeputies 2014-2019 mandate
VoteWatch study on the influence of the eurodeputies 2014-2019 mandate

Luând însă în considerare un grad de influență mediu pentru fiecare europarlamentar, VoteWatch a descoperit că Belgia, Cehia și Finlanda sunt în fruntea grupurilor naționale, care au un scor mai mare decât dimensiunea țării (redusă, de altfel).

Studiul VoteWatch mai arată că 60% dintre primii 100 cei mai influenți eurodeputați au șanse să fie realeși, iar din totalul de 751 de membri ai Parlamentului European, 40% vor mai ocupa un fotoliu de eurodeputat și în viitoarea legislatură.

VoteWatch.eu este o organizație independentă care promovează dezbateri mai bune și o mai mare transparențîn procesul de luare a deciziilor. Clasamentul, realizat de VoteWatch, a luat în calcul informațiile legate de diferitele acțiuni ale fiecărui eurodeputat în parte în actualul mandat. Criteriile principale care au stat la baza realizării acestui top sunt numărul de rapoarte, funcțiile de conducere deținute și puterea grupului din care face parte europarlamentarul respectiv.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG