Linkuri accesibilitate

Cine sunt cei trei procurori propuși în vârful Parchetelor centrale 


Gabriela Scutea, propunere procuror general al României
Gabriela Scutea, propunere procuror general al României

Ministrul Justiei, Cătălin Predoiu, a anunţat alegerile sale pentru funcţiile de procuror general, procuror-şef al DIICOT şi procuror-şef al DNA. Propunerile vor fi trimise pentru un aviz consultativ Secţiei pentru procurori a CSM, apoi preşedintelui Klaus Iohannis, care poate respinge o singură dată propunerile ministrului justiţiei.

Gabriela Scutea, procuror general

Între 2006 şi 2013, Scutea a fost adjunctul Laurei Codruta Kovesi, când cea din urmă era procuror general. În perioada 2013-2016, Gabriela Scutea a fost înalt reprezentant a Ministerului Justitiei pentru relaţia cu Comisia Europeană. În ianuarie 2016, ea a ajuns adjuncta Ralucăi Prună la Ministerul Justiţiei.

În august 2018, Scutea s-a înscris pentru funcţia de procuror şef al DNA, însă ministrul de atunci al Justiţiei, Tudorel Toader, i-a respins candidatura.

În prezent, Scutea este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Potrivit declaraţiei de avere, are un apartament şi o casă în Braşov şi a câştigat 166.000 de lei pe an.

Gabriela Scutea a jucat un rol esențial în urmă cu trei ani. În timpul adoptării Ordonanţei 13 de către fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Ea este responsabilă de aprobarea termenului de 10 zile pentru intrarea acesteia în vigoare, termen strecurat în textul ordonanţei şi care a fost definitoriu pentru evenimentele politice ulterioare.

Crin Bologa, propus în fruntea DNA

Crin Bologa (46 de ani) este adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. În 2005, pe când avea doar 33 de ani, Bologa a devenit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei - Serviciul Teritorial Cluj. A renunţat la funcţie, invocând motive familiale şi s-a întors procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău.

Potrivit declaraţiei de avere, Bologa are şapte terenuri în Sălaj. Cluj-Napoca şi Constanţa. În Cluj-Napoca are 2 apartamente şi în Zalău o casă de locuit. Anul trecut, a câştigat de la parchetul din Sălaj 212.999 de lei. Soţia sa lucrează la Serviciul de Probaţiune. Veniturile din chirii ale familiei au fost de 5.000 de euro.

Giorgiana Hossu, șefă propusă la DIICOT

Giorgiana Hosu, în prezent adjunct al DIICOT, a condus, timp de cinci ani, biroul de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul Direcţiei. Ea a intrat în magistratură în 1995. Ulterior a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, până în 2004 procuror în cadrul Parchetului general, iar din 2007 procuror-șef al Biroului de combatere a macrocriminalității economico-financiare.

Este cunoscută pentru instrumentarea dosarului CICO, în care omul de afaceri israelian Sorin Beraru a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO.Hosu s-a ocupat şi de dosarul crimelor din Caracal.

Nu deţine terenuri şi nici casă. Câştigă, împreună cu soţul, pensionar MAI, 527.000 de lei pe an, adică 110.000 de euro.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG