Linkuri accesibilitate

Cine va vizita România la vară? Soluții pentru turismul românesc


Mocăniță Huțulca (Moldovița) este una dintre atracțiile turistice ale Bucovinei.
Mocăniță Huțulca (Moldovița) este una dintre atracțiile turistice ale Bucovinei.

„România, o destinație pentru 365 de zile de vacanță pe an" e mesajul de pe pagina de internet a Ministerului Economiei, la categoria „turism”. „Turismul românesc e în colaps”, spun însă, în 2021, patronatele din domeniu.

Vizita recentă la București a ministrul Turismului din Grecia, Haris Theoharis, cel mai probabil i-a bucurat pe românii care doresc să își petreacă vacanța în Grecia. La întâlnirea cu ministrul român al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, Theoharis a anunțat că Grecia își propune să deschidă granițele foarte curând, la jumătatea lunii aprilie, înaintea sărbătorilor pascale, pe baza unui „certificat verde”.

Ministrul Claudiu Năsui (stânga) l-a primit pe ministrul Turismului din Grecia în 19 martie pentru discuții despre posibilitatea deschiderii turismului între cele două țări. Ofensiva Greciei ar trebui să fie un exemplu pentru atragerea turiștilor străini, cred reprezentanții agențiilor de turism din România.
Ministrul Claudiu Năsui (stânga) l-a primit pe ministrul Turismului din Grecia în 19 martie pentru discuții despre posibilitatea deschiderii turismului între cele două țări. Ofensiva Greciei ar trebui să fie un exemplu pentru atragerea turiștilor străini, cred reprezentanții agențiilor de turism din România.

Israelul – potențial furnizor pentru turismul românesc

Inițiativa Greciei e salutată de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), care crede însă că autoritățile de la București ar trebui să aplice aceeași strategie ca a Greciei.

E bine ca românii să poată călători, dar văd că mai nimeni nu se gândește și la cum să atragem și noi turiști străini. Venirea turiştilor străini (incoming-ul în termenii folosiți în turism) înseamnă, până la urmă, export de servicii, bani care vin în țară și consolidează și imaginea țării”, spune, la Europa Liberă, Traian Bădulescu, specialist în comunicare la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Chiar dacă nu putem concura cu Grecia ar trebui să începem și noi o campanie de promovare turistică.
Traian Bădulescu

Turismul intern ce mai rezistă în România, dar la incoming suntem sub linia de plutire. E drept că nu am căzut de sus, pentru că în România veneau undeva la 3 milioane de turiști străini pe an, față de Bulgaria cu 8-9 milioane sau Grecia cu zeci de milioane. Noi am scăzut din puțin, nu putem rivaliza cu Grecia, dar în ultimii ani veneau turiști mulți pe circuite culturale, Transilvania, city-break, Delta Dunării. Chiar dacă nu putem concura cu Grecia ar trebui să începem și noi o campanie de promovare turistică. Măcar pe piețele țintă”, spune Traian Bădulescu.

Pentru ANAT, o primă piață pe care ar trebui să o vizeze România e Israelul. Turiștii din această țară au fost mereu interesați de România, iar acum, cu o mare parte a populației imunizată, Israelul ar trebui, cu atât mai mult, să devină o prioritate.În 2019 au fost în România circa 230.000 de turiști din Israel, care au cheltuit 1,2 miliarde de lei", adaugă reprezentantul ANAT.

Traian Bădulescu (ANAT) spune că o primă piață pe care ar trebui să o vizeze România e Israelul.
Traian Bădulescu (ANAT) spune că o primă piață pe care ar trebui să o vizeze România e Israelul.

Până la apariția Adeverinței verzi europene pe care o pregătește Uniunea Europeană (UE), și care ar urma să faciliteze libera circulație în interiorul UE, România ar putea și ar trebui, consideră specialistul ANAT, să implementeze propriul „certificat”. Inclusiv pentru acorduri bilaterale cu țări care nu fac parte din UE. România poate cere dovada unui test sau a vaccinării, oricare variantă va fi considerată optimă de specialiști, dar ar trebui să aibă o soluție pentru a le transmite potențialilor turiști străini că au posibilitatea de a călători și că sunt așteptați în România.

Și ambasadorul Israelului în România, David Saranga, declara recent, într-un interviu acordat Agerpres, că așteaptă un răspuns al Guvernului de la București pentru o recunoaştere reciprocă a certificatului de vaccinare.

Dacă până la sfârşit o să fie o înţelegere comună la nivel de UE, atunci este excelent. Dar dacă vom vedea că lucruri de acest gen nu se vor întâmpla sau vor dura mult timp, atunci vrem să începem să negociem cu fiecare ţară şi să avem un acord de recunoaştere reciprocă a certificatului de vaccinare. Şi, în acest context, noi am negociat deja cu Grecia şi cu Cipru, suntem acum în discuţii şi cu România, dar încă n-am ajuns la această etapă în care stăm de vorbă şi să vedem care sunt detaliile.

Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei, Antreprenorialului și Turismului, în privința unui astfel de acord bilateral, România va aștepta clarificarea detaliilor Certificatului digital verde european. Până acum au avut loc doar discuții, cu mai multe ambasade, inclusiv cea a Greciei și Israelului.

Alte piețe pe care ar trebui să le vizeze România, prin semnarea de protocoale bilaterale, dar și prin anunțarea deschiderii sezonului, așa cum au făcut deja Grecia și Bulgaria, ar trebui să fie „piețele tradiționale, Germania și Austria, Italia, Franța, Spania, Marea Britanie, dar și Polonia, Olanda, Belgia și Tarile Scandinave”, spune Traian Bădulescu.

La finalul întâlnirii cu ministrul Turismului din Grecia, Haris Theoharis, Claudiu Năsui preciza: „Sănătatea românilor este prioritatea zero a guvernului României. În ordinea priorităților urmează vaccinarea populației și deschiderea economiei, inclusiv a turismului intern și extern".

În decembrie 2020, la audierile din Parlament în vederea numirii în funcția de ministru, Claudiu Năsui spunea: „Trebuie să avem în vedere potențialul turistic enorm al României, care nu este valorificat suficient și care ar putea fi valorificat mult mai mult, și să atragem și obiective de interes cultural, de aceea trebuie să construim un cadrul optim de dezvoltare și promovare pe piața externă și internă a operatorilor economici și a industriilor conexe din sectorul turistic și agro-turistic”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG