Linkuri accesibilitate

Ciocniri în Grecia după marșul împotriva violenței poliției


Grecia, imagine de la protestele din 2015

Un ofițer de poliție grec a fost rănit marți după o serie de ciocniri între forțele de ordine și participanții la o demonstrație împotriva violențelor poliției, organizată într-o suburbie a Atenei, după ce în spațiul public a ajuns o filmare făcută de un amator care arată un bărbat bătut duminică de ofițerii din zonă, transmite Reuters.

Peste 5.000 de oameni au mărșăluit marți seară prin zona rezidențială dens populată din Nea Smyrni.

Ulterior, polițiștii au dat cu gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe protestatarii care s-au desprins de marș și au aruncat cu sticle aprinse cu benzină în ei și au incendiat tomberoane cu gunoi.

Ciocnirile au continuat toată seara, timp în care la televizor rulau imagini care arătau un bărbat în uniformă de poliție întins pe jos, aparent cu un traumatism cranian. Ulterior a fost dus la spital.

Multe proteste au devenit violente în ultimul timp în Grecia, aflată într-o criză financiară și socială de zece ani, criticată de grupurile pentru drepturile omului pentru acțiunile violente ale forțelor de ordine.

Incidentul prezentat în videoclipul filmat de un amator a fost condamnat de partidele de opoziție.

Autoritățile investighează utilizarea forței de polițiști, care au spus că au fost chemați pentru a verifica dacă restricțiile din carantină sunt respectate.

Un ombudsman care a analizat cazul a declarat săptămâna aceasta că plângerile privind brutalitatea poliției au crescut, pe măsură ce frustrarea crește, odată cu restricționarea circulației și a activității economice, impusă de pandemia de coronavirus.

Într-o scurtă declarație televizată, premierul Kyriakos Mitsotakis a spus că violențe precum cele de marți trebuie să se încheie.

Referindu-se la polițistul rănit, el a făcut un apel la reținere.

„Mă adresez tinerilor, care sunt destinați să creeze și nu să distrugă. Furia oarbă nu duce nicăieri”, a spus premierul grec.

XS
SM
MD
LG